Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Kmalu bo zima in temperature bodo počasi padale. Zdaj je najboljši čas za pripravo električnih koles na zimske razmere. Medtem ko pišem ta blog, je zunanja temperatura zraka 5°C. Da bi se pripravili na zimsko kolesarsko sezono, moramo obleči ustrezno obleko, zato nosimo topla oblačila in poskrbimo, da noben del telesa ne bo izpostavljen zunanjim vplivom. Tudi naša e-kolesa morajo prenesti vlago, mraz, sneg in sol.


Lahko voziš svoje e-kolo v dežju, snegu in nizkih temperaturah? Seveda, še posebej Xplorer e-kolo, ker so vsi kabli in priključki odporni na vodo, ni nujno, vodoodporni, zato ne mečite kolo v bazen in ne pričakujte, da preživi :-). Veliko uporabnikov naših e-koles vozi po deževnih pogojih. Z nekaterimi varnostnimi ukrepi lahko vozite tudi v "ekstremnih pogojih". Pomembno j le, da upoštevate določene korake, da se izognete morebitnim težavam.


Baterija

Baterije ne pustite izpostavljene ekstremnim pogojem, vključno z vlago in nizko temperaturo. Vožnja pri nizki temperaturi pri uporabi baterije ni težava, če pa ne nameravate uporabljati električnega pogona, pustite baterijo doma na toplem. Pričakujte sicer nekoliko nižjo zmogljivost baterije in manjšo hitrost ter manjši razpon, toda to je popolnoma normalno za vsako baterijo. Takoj ko dokončate vožnjo, odstranite baterijo s kolesa in jo odnesite s sabo v stanovanje ali v službo.


Čiščenje in vzdrževanje

Po vsaki vožnji temeljito očistite svoje električno kolo. Po čiščenju obrišite okvir in premažite zvoskom za zaščito barve. Odstranjevanje vode iz težko dostopnih območij npr. z zobnikov, verige, cevi vilic ... ta mesta tudi poškropite z WD 40. Čiščenje verige: Preostanek leta se veriga običajno očisti enkrat na mesec, v zimskih razmerah paga enkrat tedensko. Naš nasvet je, da nekajkrat zavrtite pedala in s zobno ščetko odstranite nečistoče iz verige, kakršne so. sol, pesek, kamenje, zemlja in prah. Zavore: ni pomembno, ali imate standardne ali kolutne zavore, umazanija se bo nabrala v vseh kotih zavor, ki lahko pomembno vplivajo na delovanje in obrabo zavor. Preprosto po vsaki vožnji obrišite kolo / ploskve z vlažno krpo. Obrišite vse žice, konektorje, ohišje baterije in zaslon s suho krpo. Celoten proces čiščenja traja le nekaj minut in na dolgi rok je se splača.


Pnevmatike

Če nimate fat-bike, kot Xplorer Dune in Xplorer Sydney, bi morali razmišljati o nakupu gorskih pnevmatik (super za zimo) za blatne poti. To so sodobne široke pnevmatike ki imajo zelo velike zareze, ki zagotavljajo potreben oprijem, da se izogne zdrsu v snegu ali na ledu. Lahko naredit tudi nekaj podobnega, kot so avtomobilske verige. Vse, kar morate storiti je, da kupite malo močnejše zip-tie nogavice. V enakomirnih presledkuh jih zategnite okrog pnevmatike, tako boste dobili boljši oprijem na spolzkem terenu. Te naveze bodo zdržale nekaj voženj.
Glede na to, da so dnevi krajši in se pojavlja več oblakov, bi bilo zaželeno imeti dobro osvetlitev in odsevni telovnik. Tu lahko imate domišljijo po svoji volji. Od LED pokrovčkov na ventilčkih do LED trakov na okvirju, samo, da bi bili opazni za druge udeležence v prometu.


Avtor: Martin Matešić