Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

E-kolesa-vzdrževanje baterij

07. maj 2018 16.06.40 CEST

V današnjem blogu boste spoznali, kako pravilno ravnati z baterijo vašega e-kolesa, da bi kar najdlje trajala.Vsa Xplorer e-kolesa imajo izmenljive baterije tako, da bi bilo uporabnikom kar najlažje polnjenje in skladiščenje. Za razliko od e-koles z integrirano baterijo, lahko baterije z Xplorer kolesa enostavno snamete in polnite doma, v službi, na kavi,…


Naša e-kolesa uporabljajo Samsung litij ionske baterije visoke kapacitete in dolge življenjske dobe (1000-1500 polnjenj). Življenjska doba baterije je število ciklusov polnjenja in praznjenja, dokler kapaciteta baterije na pade pod 70% originalne kapacitete..


1000-1500 veja, če se baterija vedno polni od 0 do 100%. Sledi nekaj nasvetov, kako bi vaša baterija zdržala še več:

- baterijo polnite do 80% (glede na to, da so polnilci z voltmetrom dragi, izmerite kako dolgo traja polnjenje do 100% in odvzemite 20% časa) – uporaba te metode lahko podvoji življenjsko dobo baterije, če se držite tudi ostalih nasvetov)

- če polnite baterijo do100%, jo začnite uporabljati po 24 urah (če baterija zelo dolgo miruje, prihaja do postopnega zmanjšanja kapacitete)

- dopolnjevanje ne škodi bateriji

- brez skrbi polnite preko noči, saj se polnjenje prekine takoj, ko je baterija polna do 100%.

- ne izpraznite baterijo pod 20% (praznjenje pod 20% lahko pripelje do postopne zmanjšane kapacitete)

- nikakor ne izpraznite baterijo „čisto do konca“ - kontrolna elektronika bo izključila baterijo, če jo izpraznite popolnoma do ničle (varnostni ukrep)

- ne izpostavljajte baterijo direktnemu soncu za dlje časa (pregrevanje škodi bateriji)

- ko načrtujete baterijo skladiščiti, jo snemite s kolesa in napolnite do 80% ter jo varno shranite. Približno na mesec dni preverite napolnjenost in jo po potrebi dopolnite (Xplorer baterije imajo indikator napolnjenosti).

- pozimi snemite baterijo s kolesa in jo hranite na sobni temperaturi. Zaradi nizkih temperatur ima baterija pozimi tudi do 20% manjši domet, kar je za litijske baterije normalen pojav


Autor: Martin Matešić