Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Zložljivo e-kolo – prednosti in miti

09. julij 2018 12.01.51 CEST

V tokratnem blogu bomo navedli nekaj prednosti in razbili 5 mitov o zložljivih e-kolesih.PREDNOSTI


1. Nesite ga s sabo kamorkoli greste

Največja prednost vsakega zložljivega kolesa je njegova velikost, kompaktnost. Spravite ga lahko v vsk prtljažnik, stanovanje, pisarno,… S sabo ga lahko imate, ko greste nakupovati, z prijatelji na kavo, po opravkih v mestu, da se izognete gneči in parkirnini.


2. pospeševanje

Zahvaljujoč majhnim kolesom, je pospeševanje z e-zložljivim kolesom bistveno lažje. Manjša kolesa nudijo manjši odpor in precej lažje je z njimi štartati z mesta ter doseči žaljeno hitrost in jo tudi vzdrževati. Če dodate še pomoč elektromotorja, boste občutili, kot da letite.


3. Praktičnost

Z zložljivim kolesom lahko vstopite na katerekoli javni prevoz, kar je zelo uporabno v primeru, da vas preseneti dež ali okvara. Kombinacija vožnje kolesa in javnega prevoza vam daje popolno svobodo gibanja po mestu in okolici.


4. izogib prometni gneči

To prednost imajo vsa mala električna vozila. Verjetno je vsem poznana gneča v času prihodov in odhodov iz službe domov. Na cestah je vse več in več avtomobilov, kar povzroča zastoje in počasno premikanje v kolonah. Z električnim kolesom lahko brez napora in znoja pohitite mimo gneče in tako brez stresa zaradi iskanja parkirnega mesta pridete pravočasno v službo.


5. Enostavno za uporabo

Sestavljanje in razstavljanje traja vsega nekaj sekund, za vožnjo s pomočjo elektromotorja pa morate samo še vklopiti elektro pomoč in nastaviti željeno stopnjo pomoči.MITI


1. Zložljiva kolesa se lomijo

Poznano je, da so preklopi in zglobi bili šibka točka zložljivega kolesa. Proizvajalci so bili pozorni na te zadeve in preklope ter zglobe dodatno ojačali ter dodali varovala ter to slabost odpravili.


2. So počasni

Večina jih misli, da so zložljiva kolesa počasna, ker imajo manjša kolesa. No, ta težava je že zdavnaj odpravljena. Kako? Zložljiva kolesa imajo spredaj večji pogonski zobčenik in tako kompenzirajo manjša kolesa.


3. Glede na funkcionalnost so dragi

Zložljiva e-kolesa so cenovno zanimiva glede na „Full-size“ e-kolesa in zaradi e-pogona seveda dražja od običajnih koles. Z e-kolesom lahko prevozite okoli 50000 km brez dodatnih stroškov (baterija se zamenja po cca 1000 polnjenjih). Za 50000 km z avtomobilom porabite cca 500L goriva (5L/100km), kar vas stane približno 700 €, dodati pa je potrebno še registracijo, zavarovanje, redne servise, menjavo pnevmatik, olja,… Pri kolesu boste v tem času morda zamenjali le 2-3 kompleta pnevmatik in zavorne rotorje in obloge.


4. So težki

Ta trditev je resnična za večino proizvajalcev. No pri Xploreru to ni mit, e-kolo Xplorer Mini tehta z baterijo vred le 13,8 kg, kar ga uvršča med najlažja e-kolesa na trgu. Za težo lahkega full-size kolesa dobite močno zložljivo e-kolo.


5. Imajo mali domet

To je prav tako odvisno od proizvajalca. E-kolesa nižjega razreda uporabljajo težke svinčene baterije z malim dometom (15 km). Xplorer uporablja litijske baterije, ki so lažje, močnejše in bolj vzdržljive. Z Xplorer Mini lahko prevozite z enim polnjenjem do 45 km, med tem ko njegov večji brat Sydney z enim polnjenjem zdrži do 90 km.


Autor: Martin Matešić