Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Slaba izbira hrane, ki jo jeste ponoči, lahko vpliva na kakovost vašega spanca in celo povzroči refluks in druge prebavne težave.


Večerja je eden glavnih obrokov dneva. Zato je pomembno, da ga ne preskočite in ga nadomestite z nezdravo hrano. Poleg tega, če se pred spanjem ne želite počutiti predebele in se želite dobro naspati, obstajajo določena živila, ki jih ponoči ne smete jesti.


Čeprav bi moral biti ta zadnji obrok dneva res lažji od ostalih obrokov, je večerja pomembna, saj vpliva na številne procese, ki jih telo izvaja v času počitka.


Sedem živil, ki jih ne bi smeli jesti ponoči


Hranila, ki jih ponoči vnesemo v telo, vplivajo na kakovost našega spanca, prebave ter telesne in duševne energije naslednji dan. Vendar je včasih težko in nejasno, kako izbrati pravo hrano, da ne bi preobremenili telesa in se počutili neprijetno.


Zdi se, da pred spanjem pojemo vse, kar je enostavno pripraviti, samo zato, da potešimo lakoto. Vendar ima to lahko različne presnovne in prebavne posledice.


Testenine


Verjeli ali ne, testenine so prva hrana, ki je ne smete jesti ponoči. Ker so testenine pomemben vir ogljikovih hidratov, so idealne za vsako obdobje dneva, ko morajo biti telo in možgani zelo aktivni. Zato ga je vedno bolje jesti med kosilom.


Testenine lahko povzročijo neprijeten občutek teže, ki vam onemogoča pravilen počitek. Hkrati lahko visok vnos kalorij vpliva na vašo presnovo in s tem na težo.


Sladoled


Kot verjetno lahko uganete, tudi uživanje sladoleda med večerjo ali za potešitev nočnih želja ni dobra izbira. Čeprav je nasitna in okusna, ta sladica vsebuje predvsem nasičene maščobe, sladkorje in dodatne snovi, ki lahko vplivajo na kakovost spanca in povečajo telesno težo.


Sir


Siru in seveda jedem, ki ga vsebujejo med sestavinami, se je treba izogibati pri večerji in pred spanjem. Čeprav siri niso povsem škodljivi, lahko povzročijo težo v želodcu in težave s spanjem, zlasti pri ljudeh z laktozno intoleranco.


Začinjena hrana


Začimbe in pikantne omake imajo okus, ki daje jedem poseben okus. Čeprav jih redno uživanje zagotovo ni nezdravo, je najbolje, da jih v svojo prehrano vključite v druge obroke kot večerjo.


Začinjena hrana draži želodčno sluznico in povečuje nagnjenost k ustvarjanju odvečne želodčne kisline in otežuje prebavo. Zato lahko povzroči refluks kisline, zgago in bolečine v trebuhu.


Cvetača


Ta zelenjava iz družine zelja je znana po tem, da je zelo zdrava, nizkokalorična hrana. Kljub tem lastnostim pa njegova poraba ponoči ni priporočljiva, saj nekatere njegove lastnosti povečajo nastajanje plinov. Zaužitje za večerjo ali celo nekaj ur pred spanjem lahko zaplete proces prebave in poveča občutek teže, ki moti počitek.


Temna čokolada


Hranilne lastnosti temne čokolade jo uvrščajo na seznam zdravih živil. Če pa ga jeste pred spanjem, tudi če so porcije zmerne, lahko to negativno vpliva na kakovost spanca. Ta živila vsebujejo kofein in teobromin, ki spodbujata živčni sistem in ohranjata možgane dlje aktivne.


Rdeče meso in klobase


Ne glede na vse naj bo uživanje klobas in mesnih konzerv zmerno, ne glede na čas dneva, saj ta živila vsebujejo nasičene maščobe in dodane kemikalije.


Poleg tega lahko njihova vsebnost beljakovin moti prebavo, zato bodite previdni pri uživanju katere koli vrste težkega mesa ponoči. Visoka poraba rdečega mesa lahko negativno vpliva na kakovost in trajanje spanja pri starejših.


Katera živila so priporočljiva pred spanjem?


Za preprečevanje prebavnih motenj med prazniki je najbolje jesti uravnotežene in lahke obroke, ki vsebujejo piščanca ali ribe ter žitarice, sadje ali stročnice. Najpomembneje pa je, da ne pretiravamo z porcijami in predvsem ne večerjamo tik pred spanjem.


Prav tako ne pozabite izbrati vode kot pijače po vaši izbiri in se izogibajte pijačam s kofeinom, kot sta kava in čaj, pa tudi sladkim pijačam, kot so brezalkoholne pijače. Te pijače lahko stimulirajo živčni sistem in negativno vplivajo na kakovost vašega spanca.




Xplorer vam ponuja zložljivo magnetno tekalno stezo Xplorer Blaze.


Magnetna tekalna steza Xplorer Blaze je zasnovana za uporabnike do 110 kg. Ta cenovno ugoden, lahek, preprost in varen magnetni trak vam bo ob minimalnih stroških privoščil užitek teka in kakovostnega treninga v lastnem domu Ne glede na to, ali je vaš cilj hujšanje, boljša kondicija ali krepitev mišičnega sistema, boste z Blazeom dosegli želeno rezultate. Idealno za začetnike in napredne uporabnike.


Xplorer Blaze je opremljen z 3,5 kg vztrajnikom z 8 nastavljivimi stopnjami upora glede na individualne potrebe. Računalnik z LCD zaslonom spremlja: hitrost, porabljene kalorije, srčni utrip, skeniranje, razdaljo, čas.

Za več podrobnosti kliknite TUKAJ!