Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Če želimo, da je naše duševno in fizično zdravje v dobri formi, se moramo naučiti obvladovati stres ter negativne misli zamenjati s pozitivnimi. To ni dobro samo za naše zdravje, ampak nam lahko pomaga tudi živeti dlje in bolje.


V 20. stoletju se je pričakovana življenjska doba ljudi nenehno povečevala. Vendar se ta trend v zadnjih desetletjih umirja. Pravzaprav so se možnosti, da živimo dlje kot 100 let, močno zmanjšale.


Čeprav je res, da je lahko dolgoživost stvar sreče in genetike, pa imajo dobre navade v vsakodnevni rutini, od katerih je veliko odvisno, tudi drastičen vpliv na našo življenjsko dobo.


1. Poskrbite za svojo prehrano


Skrb za pravilno prehrano ni pomembna le za vzdrževanje dobre linije. Stvar je v tem, da moramo jesti pravilno, da ostanemo zdravi znotraj in zunaj. Dnevni vnos kalorij je individualen in je odvisen od več dejavnikov, na katere naj vas opozori strokovnjak.


Po mnenju strokovnjakov s tega področja na primer vsi niso dovolj zdravi za post. Glede na to, da lahko strog post zaradi močnega šoka našega telesa škoduje našemu zdravju, je najboljša rešitev, da se čim več naučimo o svoji prehrani.


Ne pozabite: našega telesa ni treba izpostavljati ekstremnim dietam. Prvič, v nobenem primeru ne smete prenehati jesti. Nutricionisti priporočajo 5 obrokov na dan, zato lahko slaba prehrana negativno in škodljivo vpliva na naše telo.


2. Ostanite telesno aktivni


Telesna aktivnost dva do trikrat na teden lahko podaljša pričakovano življenjsko dobo do 6 let. Gibanje preprečuje številne različne bolezni, kot so osteoporoza, debelost in srčno-žilne težave. Zaradi tega imate dober izgovor, da to navado vključite v svoje življenje. Pustite sedeči način življenja za sabo, gibajte se in živite dlje in bolj zdravo!


3. Znebite se slabih navad, da boste živeli dlje


Izogibajte se tobaku, alkoholu, odvečnemu sladkorju in vsemu drugemu, za kar vemo, da je škodljivo za naše telo. Ne bodi slep za svoje slabe navade. Samo zato, ker jih ne želite videti, še ne pomeni, da vaša pljuča niso onesnažena s katranom, da so vaša jetra zdrava ali da vaša trebušna slinavka prenese več sladkarij.


Prav tako bodite posebno pozorni na to, da svojim otrokom – če jih imate – vcepljate idejo o zdravem načinu življenja in dajte zgled. Če ste starejši od 50 let, bi morali resno razmisliti o odstranitvi vsega, kar bi lahko škodovalo vašemu telesu. Ne samo, da boste podaljšali svoje življenje, ampak boste izboljšali tudi kakovost življenja.



4. Smej se in goji pozitivne misli


Obstaja več raziskav, ki ponovno potrjujejo idejo, da ljudje, ki imajo pozitiven odnos do življenja in starosti, živijo dlje kot tisti, ki so nagnjeni k nasprotnemu. Čeprav je moteče, da imajo naša negativna stališča tako veliko težo v letih, ki so tik pred nami, lahko z delom na svojem notranjem jazu podaljšamo svoj zunanji jaz za več let.


5. Vsak dan razgibajte svoj um


Vsakodnevno moramo vaditi svoje mentalne sposobnosti. Nehajte se opravičevati za pomanjkanje časa. Ne pozabite: branje, križanke, sestavljanke, sudoku ali pisanje vam lahko podaljšajo življenje! Vendar ne pozabite, da niste stroj in da mora biti vaš um v dobri kondiciji, da vam pomaga rešiti težave, ki vas skrbijo, in izvedeti več o stvareh, ki vas zanimajo.


Zdrave duševne dejavnosti povečujejo sposobnost in spretnosti za učinkovito soočanje z vsakdanjim življenjem, reševanje težav in nam pomagajo ostati mladi in zdravi.



6. Boj proti stresu: Dihajte in se sprostite


Naj vas vsakodnevna naglica ne izčrpa. S posebno skrbjo poskrbite za svojo raven stresa. Obvladovanje stresa vam bo pomagalo ohraniti druge navade, ki smo jih navedli v tem članku. Tako ima lajšanje stresa številne psihofiziološke koristi, kot so hormonska regulacija ter možgansko in fizično presnovno ravnovesje. To bo seveda pomembno ugodno vplivalo na vaše zdravje in podaljšalo življenjsko dobo.


7. Poskrbite za svoje čustveno življenje


Cenite svoje ljubljene in jih držite blizu, saj je naša čustvena stran eden najpomembnejših dejavnikov, ki nas bo dlje obdržal na tem svetu. Bodite vztrajni, ozaveščeni in obzirni v svojih odnosih z drugimi. To vam bo pomagalo ostati fizično in psihično aktivni ter biti del mreže socialne podpore, ki bo vedno igrala nenadomestljivo vlogo pri vašem počutju.


Če imate partnerja, poskrbite za svoj odnos z njim, spodbujajte nenehne izmenjave in seveda nikoli ne opustite spolnega življenja. Ta vidik je še posebej pomemben in ga z leti preveč zanemarjamo. Spodbujajte in raziščite vse možnosti, ki vam jih ponuja vaše telo.


8. Dovolj spanja


Poskrbite za dovolj spanja in se poskusite držati rednega urnika spanja. Tudi vaš biološki ritem mora biti v skladu z vašim naravnim ritmom – torej spati ponoči in ostati buden podnevi. Nekdo potrebuje 8 ur spanja, nekdo 9, in so tisti, ki potrebujejo morda 7. Vendar naj vas ne skrbi, ali je preveč ali premalo – spite toliko, kot potrebujete. To je resnično poživljajoča navada, ki vam lahko pomaga živeti dlje in bolje.




Xplorer vam ponuja sobno kolo Xiaomi, ki vam omogoča uživanje v nežni vadbi ali vadbi v stilu vrtenja iz udobja svojega doma. Kolo Xiaomi Yesoul S3 je popoln dodatek domači telovadnici in lahko uporabnikom zagotovi praktično kardio vadbo. To sobno kolo je primerno za uporabo v zaprtih prostorih in ima jermenski pogon, magnetni sistem in pametno tehnologijo. Če vas zanima kolesarjenje doma, ne iščite več!

Kliknite za več podrobnosti TUKAJ!