Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Sestavili smo seznam 8 pogostih razlogov, zakaj ste včasih nenehno lačni in kako se lahko uprete skušnjavi.


Zaužijete preveč rafiniranih ogljikovih hidratov


Če vaš dan ni popoln brez čokoladnega krofa, potem to pomeni, da nenehno uživate rafinirane ogljikove hidrate. Ti rafinirani ogljikovi hidrati znižujejo raven sladkorja v krvi, zaradi česar se vaše telo v rednih intervalih počuti lačno.


Ste prikrajšani za spanec


Ustrezen spanec je nujen za zdravo življenje. Pomanjkanje spanja je povezano s številnimi fizičnimi in psihičnimi težavami. Ko ne spite dovolj, se raven leptina zniža, zaradi česar ste lačni in povzroči prenajedanje. Spanje prav tako pomaga uravnavati grelin (hormon, ki spodbuja apetit). Pomanjkanje spanja poveča raven grelina, zaradi česar se ob pomanjkanju spanca počutite lačni.


Stalno ste pod stresom


To ne vpliva le na naše psihično počutje, ampak negativno vpliva tudi na naše telo. Prekomerni stres poveča raven kortizola v telesu – hormona, ki spodbuja lakoto in željo po hrani.


Ne piješ dovolj vode


Kolikokrat smo že slišali, da bi morali popiti vsaj 8 kozarcev vode na dan, a kolikokrat to dejansko storimo? Voda je pomembna za delovanje zdravega človeškega organizma. Voda lahko omeji vaš vnos kalorij, če jo zaužijete tik pred obrokom.


Ješ raztreseno


V hitrem svetu, v katerem živimo, smo postali mojstri večopravilnosti, da na koncu pojemo velike količine hrane, ne da bi se tega zavedali. Ko smo raztreseni, pogosto izgubimo izpred oči, koliko hrane dejansko zaužijemo, in popolnoma ignoriramo signale sitosti, ki jih oddaja naše telo, kar vodi v prenajedanje.


Ješ zelo hitro


Hitrost, s katero jeste, neposredno vpliva na to, kako lačni ste. Hitreje kot jeste, večji je vaš apetit in večja je verjetnost, da se boste prenajedli. Ko jeste počasi in temeljito žvečite, ima vaše telo dovolj časa, da možganom pošlje signale sitosti, zaradi česar se počutite siti in lahko prepreči prenajedanje.