Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Ali je varno vaditi, ko imate bolečine v mišicah? Odgovor na to vprašanje je odvisen od resnosti mišične bolečine, ki lahko sega od blage občutljivosti do izčrpavajoče bolečine. Odložena bolečina v mišicah se pojavi 1-2 dni po vadbi.


V obdobjih hude bolečine v mišicah ima oseba moteno koordinacijo, manjšo absorpcijo udarcev in skrajšan obseg gibanja. Če vadite, medtem ko imate zelo boleče vnetje, boste verjetno spremenili svojo telesno mehaniko, zaradi česar boste bolj obremenili svoje vezi in kite ter s tem povečali tveganje za poškodbe.


Bi morali telovaditi, ko vas boli?


Pretreniranost je stanje intenzivnega treninga brez počitka. To vodi v pretreniranost in upad atletske uspešnosti. Traja od nekaj tednov do mesecev, da se to stanje pojavi, vendar bodite pozorni na katerega od naslednjih znakov ali simptomov in si vzemite nekaj dni do nekaj tednov premora, če so prisotni:


• Povišan srčni utrip v mirovanju

• Depresija ali motnje razpoloženja

• Povečana pogostost prehladov in gripe

• Poškodbe zaradi preobremenitve

• Bolečine v mišicah in sklepih

• Utrujenost

• Nespečnost

• Zmanjšan apetit


Če imate le malo bolečine, lahko telovadba prinese olajšanje, čeprav le začasno. Pomirite se z lahkimi vajami z uporom (kot so vaje za stabilizacijo jedra) ali nizkointenzivnimi kardio vajami (kot je hoja). Še bolje, vadite mišice, ki ne bolijo.


Programi funkcionalnega treninga morajo biti zasnovani tako, da omogočajo okrevanje mišic, ki običajno traja 48-72 ur, odvisno od vrste treninga in intenzivnosti tega treninga. Ljudje, ki vsak dan dvigujejo uteži, bodo svoje rutine razdelili, da bodo lahko ob različnih dnevih delali različne mišične skupine. Večjim mišičnim skupinam, kot so kvadricepsi in stegenske mišice, je treba dati več časa za okrevanje (72 ur), medtem ko so manjše mišice, zlasti posturalne mišice jedra, zgrajene za vzdržljivost in jih je zato mogoče vaditi pogosteje, vsakih 48 ur.


Ne pozabite, da mišice ne rastejo med treningom, ampak samo med počitkom po vadbi. Če svojemu telesu ne dovolite, da si opomore, ne boste videli koristi vaše vadbe.




Celotno ponudbo fitnes naprav Xplorer si lahko ogledate s klikom TUKAJ!