Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Telesna aktivnost vodi k boljši kakovosti življenja. Čas v vašem dnevnem urniku za vadbo zmanjšuje stres, spodbuja vaše mišice in ohranja vaše zdravje srca in ožilja.


Pomembno je, da svoj čas dobro izkoristimo. Toda med obema nalogama na koncu odložimo stvari, za katere menimo, da so manj pomembne. Zato je običajno, da ljudje ne najdejo časa za vadbo.


Ob izgovorih, kot so služba, domača naloga ali šola, pozabimo, kako pomembna je skrb za svoje telo. Ne gre samo za fizični videz, ampak tudi za čustveno in psihično počutje ter zdravje. Ni vam treba hoditi v telovadnico, saj vam lahko vadba doma pomaga, da se počutite in izgledate bolje.


Kako pa najdete čas, ki ga pogrešate?


Zakaj ne najdete časa za vadbo?


Morda nameravate telovaditi, vendar to ni dovolj. Nima smisla se skrivati ​​za pomanjkanjem časa, da bi prišel v formo. Namesto tega morate biti motivirani in se nekaj žrtvovati, tudi če ste zelo zaposleni.


Pomanjkanje gibanja vodi v sedeči način življenja, ki nas nagne k kroničnim boleznim, kot so debelost, atrofija mišic, stres, prebavne motnje in osteoporoza.


Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je najmanj 600.000 prezgodnjih smrti na leto posledica telesne nedejavnosti. Po vsem svetu je ta številka ocenjena na 1,9 milijona. Prav tako je večja verjetnost, da bodo prezgodaj umrli tisti, ki se ne ukvarjajo s športom.


Cilj ni, da bi vas prestrašili s temi številkami, ampak spodbuditi ljudi, da pustijo ob strani argumente, kot so naslednji:


• Nimate dovolj ur na dan

• Nimate denarja za plačilo telovadnice

• Delo te požre

• Šola vam ne pušča dovolj časa

• Z vadbo postanete lačni in se ne želite zrediti


Vemo, da se včasih urniki zapletejo in 24 ur se zdi nezadostno. Vendar pogosto brez težav najdemo »vrzeli« za preverjanje družbenih omrežij, ogled filma ali spanje. Vse to pride pred vadbo.


Vendar pa gre za ponovno ovrednotenje vašega urnika in upravljanje prednostnih nalog, vključno z rutino, ne glede na to, kako preprosto.


Pomen vadbe


Vadba in pravilna prehrana dajeta več energije, lajšata stres in vodita do zdrave telesne teže. Na splošno, ko smo aktivni, izboljšujemo kakovost življenja. Tisti, ki se ukvarjajo s športom, kažejo samokontrolo in so sposobni sprejemati dobre odločitve, saj razvijajo visoko kognitivne sposobnosti.


Poleg tega možgani med vadbo in po njej izločajo endorfine, ki ustvarjajo čustveno dobro počutje in srečo ter zmanjšujejo simptome depresije in anksioznosti. Glede na raziskave je bila potrjena povezava med sproščanjem in telesno vadbo.


Tu je še en razlog, da najdete čas za vadbo:


• Izboljša razpoloženje

• Lajša nespečnost

• Spodbuja učenje in spomin


5 nasvetov, kako se nehati opravičevati in najti čas za vadbo


V nasprotju s prepričanjem mnogih ljudi vadba pomaga telesu pri učinkovitem delovanju. Dobiš energijo za preživetje preostanek dneva. Zato ne iščite izgovorov; kar najbolje izkoristite svoj čas, tako da upoštevate naslednja priporočila:


1. Organizirajte se


Preverite, za kaj porabite svoj čas. Nato na novo določite prioritete. Koristno je napisati seznam svojih dejavnosti in izločiti tiste, ki niso tako pomembne.


2. Pridružite se ekipi za vadbo


Niste sami! Prijatelj zagotovo išče čas za vadbo. Medsebojna podpora naredi vadbo znosnejšo in zabavnejšo. Začnite z lahko vadbo in postopoma povečujte intenzivnost, dokler vam telo to dopušča.


3. Poiščite primeren prostor


Telovadnica ali park v bližini vašega delovnega mesta ali univerze je odličen kraj za vadbo. Tudi ureditev prostora doma deluje, še posebej, če se odločite za trening zelo zgodaj zjutraj ali pred spanjem. Ena od njegovih prednosti je, da lahko spremljate spletne vadbene programe, ki so jih preizkusili usposobljeni inštruktorji.


4. Izberite dejavnosti, v katerih uživate


Počepi, trebušnjaki ali sklece niso potrebni, da ostanete v formi. Druge dejavnosti lahko pomagajo, kot so ples, kolesarjenje, plavanje ali joga. Ključno je, da izberete tisto, v kateri uživate, in vanj vložite malo svojega časa.


5. Ne glejte na to kot na strošek


Omenili smo že, da lahko telovadite na prostem, v parku ali doma. Za telovadnice vam ni treba plačati, zato denar ne sme biti izgovor. Ne uporabljajte stroškov športne opreme ali oblačil kot izgovor. Lahki čevlji in udobna oblačila so vse, kar potrebujete.


Najti čas za vadbo je vsestranska zmaga


Pomanjkanje časa za vadbo je povezano s psihološkimi ovirami, kot so strah pred poškodbami, neuspehom ali zasmehovanjem. Zato šport nadomeščamo z manj kompromisnimi alternativami. Se pravi, raje spimo, gledamo filme ali se prepuščamo družbenim omrežjem.


 Z malo kreativnosti in predvsem organiziranosti boste s vadbo imeli dobro fizično in psihično zdravje. Ne pozabite, da obstaja več prednosti, glavna pa je, da boste izboljšali svoj življenjski slog.




Xplorer vam sobno kolo Resolve, ki vam omogoča uživanje v nežni vadbi ali vadbi v stilu vrtenja iz udobja svojega doma. Kliknite za več podrobnosti TUKAJ!