Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Večina od nas je občasno doživela trzanje mišic (fascikulacije). Trzanje mišic se običajno pojavi na obrazu, rokah in nogah, lahko pa tudi po vsem telesu. V normalnih okoliščinah možgani neovirano komunicirajo z mišicami in jim naročijo krčenje, ko pa ta signal postane neuravnotežen, se mišice začnejo trzati.


Na splošno se nehoteni mišični trzi zgodijo redko in to je nekaj, na kar hitro pozabimo. Če pa trpite zaradi dolgotrajnih mišičnih krčev, boste morali ugotoviti vzroke in rešitve za to nadležno bolezen, preden se vaši trzi spremenijo v popolne mišične krče.


Dehidracija


Naše telo je sestavljeno iz približno 60 % vode, koncentracija vode v mišicah pa je približno 80 %, zato je razumljivo, da bo imelo negativne učinke, če ne pijete dovolj vode.


Rešitev: Voda je pomembna za pravilno delovanje živčnega sistema in vnos soli, zato poskrbite, da pijete dovolj, glede na vaše individualne potrebe.


Nizke ravni elektrolitov


Tudi če pijete veliko vode, lahko vašemu telesu še vedno primanjkuje pomembnih mineralov, kar pomeni, da bodo vaše mišice težko delovale na optimalnem nivoju. Glede na raziskave lahko vadba in potenje povzročita veliko izgubo elektrolitov, enak učinek pa imajo lahko nekatera zdravila.


Rešitev: Pijače ali živila, ki vsebujejo kalij in magnezij, bodo napolnili vašo raven mineralov. Prav tako se posvetujte s svojim zdravnikom, če menite, da vaša zdravila znižujejo vaše elektrolite.


Stres


Z intenzivno delovno obremenitvijo, živahnim družinskim življenjskim slogom in globalno pandemijo, s katero se je treba spopasti, so mnogi od nas izpostavljeni stresu bolj kot kdaj koli prej. Anksioznost se lahko igra z ioni in nivoji pH v vašem telesu, kar ustvarja popolno okolje za trzanje mišic.


Rešitev: Trzanje mišic je lahko posledica hitrega dihanja, ki je posledica stresnih razmer, zato upočasnite stvari, se sprostite in poskusite najti čas za umiritev. Poskrbite za zadostno količino spanca.


Preveč kofeina


Mnogi od nas mislijo, da brez jutranje kave sploh ne bi funkcionirali, vendar ne pretiravajte. Kofein deluje kot stimulans v telesu, tako da če malo okrepite svoj živčni sistem, se lahko vaša mišična vlakna napnejo.


Rešitev: 400 mg kofeina na dan velja za varno količino, zato spremljajte in ne pozabite prešteti vsakega kofeina, ki bi lahko bil prisoten v napitku pred vadbo.


Drugi možni vzroki


Ko gre za reševanje vprašanja fascikulacij, je v igri še veliko drugih možnih dejavnikov. Kriva so lahko tudi hormonska neravnovesja, težave s hrbtenico in nevrološke motnje. Če torej trpite zaradi motečih mišičnih krčev, zaradi katerih je vaše življenje neprijetno, morate vedno iti k zdravniku. V večini primerov pa bo le skrb za prehrano in hidracijo skupaj s kakovostnim počitkom pomagala preprečiti tiste mišične trzaje.




Xplorer vam ponuja sobno kolo Xiaomi, ki vam omogoča uživanje v nežni vadbi ali vadbi v stilu vrtenja iz udobja svojega doma. Kolo Xiaomi Yesoul S3 je popoln dodatek domači telovadnici in lahko uporabnikom zagotovi praktično kardio vadbo. To sobno kolo je primerno za uporabo v zaprtih prostorih in ima jermenski pogon, magnetni sistem in pametno tehnologijo. Če vas zanima kolesarjenje doma, ne iščite več!


Kliknite za več podrobnosti TUKAJ!