Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Eliptični trenažerji so ena najbolj priljubljenih kardio naprav. Ni veliko presenečenje, če upoštevamo, kako učinkoviti so za izgradnjo mišic, povečanje srčno-žilne zmogljivosti, izgorevanje maščob ...


V tem članku si bomo ogledali široko paleto prednosti zmogljivega eliptičnega trenažerja, kako vam lahko pomaga pri doseganju vaših vadbenih ciljev in nekaj pomanjkljivosti, na katere morate biti pozorni.


V tem priročniku lahko preberete:


• Zdravstvene koristi eliptičnih trenažerjev

Kuri več kalorij

• Trening z majhnim učinkom

• Usposabljanje za rehabilitacijo in fizikalno terapijo

• Vpliv na mišice spodnjega dela telesa

• Vpliv na zdravje srčno-žilnega sistema

• Tonizacija jedra in zgornjega dela telesa

• Izboljšanje ravnotežja

• Primerna je za začetnike

• Primerno za domačo telovadnico

• Krepitev kosti, sklepov in mišic

• Ali je v redu, če vsak dan uporabljate eliptični trenažer?

• Zaključek


 


Preverite SUPER CENE s klikom TUKAJ!




Zdravstvene koristi eliptičnih trenažerjev


V redu, poglejmo si podrobneje vse prednosti eliptičnih trenažerjev in kako vam lahko pomagajo doseči vaše zdravstvene in telesne cilje:


Kuri več kalorij


Eliptični trenažer je ena izmed bolj učinkovitih naprav iz preprostega razloga: pogosto lahko trenirate dlje in tako med vadbo porabite več kalorij. Na eliptični vadbi je enostavno pospešiti tempo za 40 minut, 50 minut ali celo eno uro, preden se zares začnete počutiti utrujeni.


Nižja intenzivnost eliptične naprave je pravzaprav prednost, zaradi česar je odlična kardio naprava za hujšanje, saj lahko delate dlje in porabite več kalorij.


Trening z majhnim učinkom


Ko ste mladi, verjetno mislite, da zmorete tudi najbolj intenzivno vadbo. In verjetno imaš prav. Naša telesa so oblikovana tako, da absorbirajo velik del udarca in popravijo poškodbe sklepov, kosti in mišic.


Vendar ko se staramo, postanejo naši prirojeni mehanizmi manj učinkoviti pri izvajanju teh popravil. Vaje z velikim učinkom bolj obremenjujejo naše sklepe.


Raziskovalci so ugotovili, da ima eliptični trenažer bistveno manjši vpliv na vadbo v primerjavi s tekom po tekalni stezi, tekom na smučeh in celo tekom na smučeh. Za ljudi, ki so v naprednih letih (tudi v srednjih 30-ih in 40-ih), je to zelo pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati.


Vaje z visokim učinkom si še vedno zaslužijo mesto v našem režimu vadbe, vendar je prav tako dobro, da poiščete možnosti z majhnim učinkom, kot je eliptik, da svojim sklepom omogočite oddih.


Tudi za mlajše dvigovalce in športnike je nizka obremenitev eliptičnega trenažerja velika prednost; še posebej za tiste, ki se soočajo z nadležnimi poškodbami ali za ljudi, ki se ravnokar vračajo k vadbi po prostem času in se ne želijo odpraviti naravnost na tekalno stezo.


Usposabljanje za rehabilitacijo in fizikalno terapijo


Ena študija je preučila štiri različne vrste vadbe – tek na tekalni stezi, vadbo na eliptiku, tek na smučeh in tek na smučeh – da bi primerjali, kako vplivajo na naše telo, zlasti da bi ocenili njihovo uporabo za namene rehabilitacije po poškodbi ali operacije.


Med vadbo na eliptiku je bilo veliko manj teže na celotnem stopalu, zato je bilo manj neposredne obremenitve sklepov. To pomeni, da je lahko bolj učinkovita rehabilitacijska vadba kot hoja ali tek.


Zaradi majhnega učinka vadbe na eliptiku je veliko bolj nežen do sklepov in mišic. Stopal dejansko nikoli ne dvignete s pedalov in jih ponovno odložite, tako da ni nobenega vpliva na spodnji del stopal, gležnjev in kolen.


Vpliv na mišice spodnjega dela telesa


Ena od glavnih prednosti eliptičnega trenažerja je, da lahko z njim trenirate različne mišice. Običajno bo standardna nastavitev naklona/intenzivnosti usmerjena na vaše kvadricepse z minimalno angažiranostjo stegenskih mišic in zadnjičnih mišic.


Ko pa gre za aktivacijo mišic spodnjega dela telesa, je eliptični trenažer težko premagati. Eliptični trenažer je eden najbolj vsestranskih kardio naprav in omogoča enostavno ciljanje vseh mišic spodnjega dela telesa točno tako, kot želite.


Vpliv na zdravje srčno-žilnega sistema


Tako kot pri vseh napravah za kardio vadbo bo tudi redna vadba na eliptiku izboljšala zdravje vašega srca. Redna vadba bo povečala vašo pljučno kapaciteto, povečala količino kisika, ki ga vaše telo lahko absorbira v vaš krvni obtok in pospešila dostavo te kisikove krvi v vaša notranja tkiva in organe ter okrepila vašo srčno mišico. Kardio lahko tudi odstrani blokade v krvnih žilah, kuri maščobo ter izboljša cirkulacijo in splošno delovanje srca in ožilja.


Eliptični trenažer je odlična naprava za izboljšanje zdravja srca in ožilja zahvaljujoč gibanju celega telesa, lahkotni hoji in široki paleti vaj.


Toniranje jedra in zgornjega dela telesa


Če poganjate samo z nogami, bi eliptični trenažer ciljal samo na spodnji del telesa (kot sobno kolo ali tekalna steza). Toda tisto, po čemer se eliptik loči od mnogih drugih kardio naprav, je, da združuje vadbo za zgornji del telesa in jedro v vadbo za spodnji del telesa.


Vaše jedro mora biti vpeto pri vsakem koraku, da ohranja vaše telo stabilno, in se nenehno zvija, da se zgornji in spodnji del telesa premikata v nasprotnih smereh. Morda ni tako dober pri toniranju mišic kot pravi trening z uporom, vendar deluje na mišice zgornjega dela telesa veliko bolj učinkovito kot skoraj katera koli druga kardio naprava v telovadnici.


Izboljšanje ravnotežja


Eno od žalostnih dejstev staranja je, da smo bolj izpostavljeni zdravstvenim težavam, povezanim z ravnotežjem, vključno z omejeno mobilnostjo in izgubo ravnotežja.


Eliptični stroj ima premične ročaje, ki vas med vadbo držijo pokončne in stabilne. Za večjo samozavest pri uporabi eliptične vadbe poskusite uporabljati napravo brez ročajev, krepite svojo držo in mišice v zgornjem delu telesa, jedru in spodnjem delu telesa, ki olajšajo ravnotežje med gibanjem. Poskusite zdržati celo minuto, ne da bi držali ročaje, in ko to obvladate, pojdite na dve minuti, nato tri in nato pet.


Delajte do 15 minut brez držanja za ročaje. Ko boste prišli do te točke, boste opazili VELIKO izboljšanje vaše drže in ravnotežja pri vsaki dejavnosti, športu in gibanju.


Primeren je za začetnike


Odlična stvar pri eliptiku je, da imate oporo za ročaje, tako da nikoli ne zanihate ali izgubite ravnotežja, in potrebujete vseh 30 sekund, da obvladate vrtenje pedal. Po tem imate vse, kar potrebujete za nadaljnje trdo treniranje.

Za tiste, ki šele prihajajo v telovadnico, je eliptični trenažer pogosto odlična izbira, saj ga je enostavno obvladati. Je pa tudi bolj nežen do vaše zadnjice in hrbta kot sobno/hitro kolo, zaradi česar je veliko manj verjetno, da se boste spotaknili ali izgubili ravnotežje.


Za začetnike, ki želijo izboljšati svojo kardio vadbo, shujšati in pridobiti kondicijo, je ena ključnih prednosti eliptične naprave njegova enostavna uporaba za začetnike.


Primeren za domačo telovadnico


Eliptični trenažerji so ena najboljših naprav za HIIT vadbo in redne kardio vadbe doma iz enakih razlogov kot vadba v telovadnici, vendar so tudi dokaj poceni, zavzamejo manj prostora kot sobno kolo ali tekalna steza in so enostavni urediti.


Krepitev kosti, sklepov in mišic


Čeprav je vadba na eliptiku nežna za vaše sklepe, je odlična za njihovo krepitev, skupaj s kostmi in mišicami okoli njih. To je zato, ker gre za vajo z utežmi, kjer vsa telesna teža počiva na nogah, ko se premikajo.


Rezultat je močnejše telo, ki bolje prenaša vaje in aktivnosti z večjimi obremenitvami in težo.


Ali je v redu uporabljati eliptični trenažer vsak dan?


Vsekakor! Ker gre za kardio napravo z majhno obremenitvijo, jo lahko dnevno uporabljate na več načinov:


• Za ogrevanje pred treningom

• Za ohlajanje po treningu

• Za HIIT kardio vadbo

• Kot večerni kuritelj kalorij (namesto sprehoda)


Eliptični trenažerji so odličen pripomoček, ki ga lahko vključite v vsakodnevno vadbo brez večjega tveganja poškodb zaradi preobremenitve.


Zaljučak


Eliptična naprava si je prislužila svoje mesto med najboljšimi kardio napravami in dobro bi bilo, da bi ji namenili več časa – med in ob rednih vadbah. Uporabljate ga lahko za visoko intenziven trening, nizko intenzivni kardio trening za kurjenje maščobe, celo kot vadbo za ravnotežje.