Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

V tem priročniku bomo našteli vse, kar morate vedeti o kolesarjenju za začetnike, vključno z izbiro najboljših koles za začetnike, potrebno opremo, pa tudi kje se voziti in še veliko več.


Ugotovite, kakšno kolo potrebujete


Pomislite, kakšna vožnja vas zanima. Želite preizkusiti cestno kolesarjenje? Gorsko kolesarjenje? Ali pa morda samo iščete kolo za križarjenje po mestu?


Prav tako morate vedeti, ali kupujete kolo prave velikosti. Kolo, ki je še malo večje ali manjše, bo zmanjšalo vaš užitek v kolesu.


Pridobite si čelado in kolesarske rokavice


Če se zavedate, da je kolesarjenje res za vas, se da nabrati marsikaj. Za začetek ne potrebujete tone opreme.


Vendar morate dobiti dve stvari: dobro čelado in kolesarske rokavice. To so obvezni varnostni elementi.


Izbirate lahko med različnimi vrstami čelad, odvisno od vožnje, ki vas zanima. Cestne čelade so lahke, zračne in aerodinamične. MTB kolesarske čelade bolj pokrivajo lobanjo in imajo vizir za zaščito obraza in oči. Mestne in rekreacijske čelade se osredotočajo na to, da so nekoliko bolj elegantne in običajno cenovno ugodnejše, vendar so ponavadi tudi manj zračne.


Kolesarske rokavice, čeprav niso tako potrebne kot čelada, so lahko tudi pomemben varnostni element. V primeru trka lahko rokavice rešijo kožo na dlaneh pred solzami in praskami. Rokavice so lahko polovične ali polne. Katero vrsto boste uporabili, je v veliki meri odvisno od osebnih preferenc, čeprav lahko rokavice s polnimi prsti zagotovijo večjo zaščito za terensko vožnjo.


Poiščite varna mesta za vožnjo


Za začetek poiščite območja brez prometa, kot so kolesarske steze in železniške proge, ali območja z nizkim prometom, kot so okoliške ulice in določene kolesarske poti. Najboljši kraj za začetek je ogled mesta. Večina mest ima uradne kolesarske zemljevide, ki prikazujejo te poti in poti.


Obstajajo tudi aplikacije in spletna mesta, ki vam lahko pomagajo.



Nosite vodo


Med vožnjo morate vedno vzeti s seboj nekaj stvari, najpomembnejša pa je VODA. Ohranjanje hidracije med vožnjo je ključnega pomena za vašo zmogljivost (in srečo) na kolesu.


Najlažji način za prenašanje vode je, da na kolo namestite držalo za steklenice in vanj vstavite steklenico za vodo, ki je posebej zasnovana za kolo. Ta rešitev je relativno poceni, enostavna in zmanjšuje obremenitev hrbta.


Druga možnost je nakup hidratantnega paketa (izgleda kot nahrbtnik) ali kolesarske torbe za prenašanje vode. To je bolj priljubljeno med gorskimi kolesarji kot med cestnimi kolesarji, vendar ga lahko uporablja vsak.


Kaj vzeti s seboj na vožnjo


Poleg vode s seboj prinesite nekaj osnovnih stvari, da boste na varnem in se lahko ne glede na vse vrnete domov. Priporočamo, da prinesete s seboj popolnoma napolnjen mobilni telefon, kreditno kartico, napajalno kartico in komplet za popravilo.


Vaš komplet za popravilo mora vključevati (vsaj) večnamensko orodje, rezervno cev, vzvode za pnevmatike in mini črpalko ali kartušo/črpalko C02.


Investirajte v kolesarska oblačila


Prej ali slej boste ugotovili, da potrebujete nekaj kolesarskih hlač. Kolesarske kratke hlače imajo podlogo, zaradi katere je sedenje na kolesarskem sedlu veliko bolj udobno.


Na voljo imate več možnosti. Kupite lahko le podloženo kolesarsko spodnje perilo, ki ga boste nosili pod navadnimi kratkimi hlačami, lahko kupite več kolesarskih hlač iz lycre, ki so posebej namenjene vožnji, ali pa široke kratke hlače za vožnjo z gorskim kolesom.


Poiščite družbo


Iskanje skupine drugih kolesarjev za vožnjo lahko spremeni življenje. Kolesarjenje je lahko tudi veliko manj zastrašujoče, če imate okoli sebe druge ljudi. Če v vašem območju ni skupine ali se raje vozite sami, je to v redu!


Izberite pedala in superge


Vaše kolo ima lahko plastične platforme za pedala, v tem primeru si obujte superge in začnite voziti. Vendar se veliko koles prodaja brez pedal in jih boste morali dodati. Poceni platforme za pedala so dober začetek.


Na neki točki se boste na kolesu počutili samozavestni in pripravljeni vlagati v pedale brez gumbov in prave kolesarske čevlje. Obstajajo različne vrste pedal brez zaponk, vendar priporočamo preproste SPD pedale za začetnike.


Naučite se cestnih pravil (ali poti)


Za kolesarje ni veliko »pravil« – brez panike! Vendar pa morate vedeti nekaj stvari, da se prepričate, da ste varni in dober kolega kolesar.


Pri vožnji po cesti upoštevajte prometna pravila. To pomeni, da vozite po desni strani ceste, se ustavite pri stop znakih in luči ter se na splošno obnašate enako, kot če bi bili v avtomobilu. Seveda nimate smernika, zato uporabite ročni / ročni signal, da nakažete, kdaj zavijete ali ustavite.


Naučite se nekaj osnovnih veščin vzdrževanja koles


Nekaj ​​stvari se morate naučiti takoj. To vključuje napihovanje kolesa, čiščenje in mazanje verige, menjavo počene pnevmatike in privijanje vijakov na kolesu.


Pred vsako vožnjo preverite zrak v pnevmatikah, zategnite zavore, da se prepričate, da delujejo, ter očistite in podmažite verigo.