Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Želodec ima omejeno prostornino, zato lahko uživanje prevelike količine hrane povzroči ne le občutek nelagodja, temveč tudi zapoznelo praznjenje želodca. Zaradi povečanega volumna hrane nastaja dodatna želodčna kislina in želodčni sokovi. Hrana ne bo zapustila želodca in šla v tanko črevo, dokler se s kemičnimi in fizikalnimi procesi ne spremeni v pasto, imenovano himus. Torej več hrane kot zaužijemo, več časa potrebuje želodec, da opravi svoje delo. To lahko povzroči resne neprijetne stranske učinke, vključno z zgago, bolečinami v želodcu in refluksom kisline.


Občasno prenajedanje je običajno neškodljivo in ne povzroča simptomov, ki trajajo dlje kot eno uro, vendar ima stalno prenajedanje, recimo večkrat na dan ali večkrat na teden, lahko daljše posledice. Del odvečnih kalorij, ki jih zaužijete v telesu, porabi za proizvodnjo energije in dnevne aktivnosti, neporabljeni del pa se shrani kot maščoba. Resnejše dolgoročne zdravstvene posledice zaradi prenajedanja z nezdravo hrano – pico, cheeseburgerji, pomfritom, krofi, piškoti ipd. – so lahko vnetja v telesu, ki povečujejo tveganje za raka in druge kronične bolezni.


Ne počuti se krivega


Če se poskušate držati prave poti za doseganje svojih zdravstvenih ciljev, lahko prenajedanje, pa naj bo to enkrat ali pogosto, povzroči, da se počutite na stranskem tiru. V določenem tednu boste zaužili le en obrok 20 ali več, kar pomeni, da ne bo ogrozilo vaših zdravstvenih ciljev. Namesto da bi obžalovali pretirano uživanje, nadaljujte in načrtujte, da se osredotočite na bolj intuitiven pristop k obrokom, kar pomeni razmišljati o hrani in o tem, kako se v resnici počutite, in ne le delati tisto, kar je pred vami.


Vodite dnevnik


Pri ljudeh, ki prenajedajo, se pogosto pojavljajo čustva. Zato si vzemite nekaj trenutkov in zapišite, kako se počutite med prenajedanje. To vam lahko pomaga pogledati širšo sliko in globlje raziskati, zakaj se je to zgodilo, ter vas opomni, kako grozno ste se počutili po prenajedanju, kar bo upajmo zmanjšalo verjetnost, da boste to ponovili. To je tudi odličen čas, da raziščete, zakaj se prenajedate in kaj lahko storite glede tega.

.


Premakni se


Telesna aktivnost je pravzaprav ena najboljših stvari, ki jih lahko storite po tem, ko zaužijete obrok katere koli velikosti – še posebej precej velik. Dejavnosti prispevajo k gibanju hrane in hitrejši prebavi, pa tudi k pokončnemu položaju in sili težnosti. Hoja po obilnem obroku lahko pospeši presnovo in telesu pomaga pokuriti nekaj dodatnih kalorij ter stabilizirati krvni sladkor.


Naslednji dan se držite hidratantne hrane


Kadarkoli imate dan pretiranega uživanja v hrani, je priporočljivo, da se naslednji dan držite hidratantne, nizkokalorične hrane, kot so beljakovine z nizko vsebnostjo maščob ter veliko sadja in zelenjave. Veliko živil, ki jih uživamo (predvsem v restavracijah), je zelo slanih, zato nam lahko pitje veliko vode pomaga pri rehidraciji. Vaše telo še vedno potrebuje energijo, zato se držite hrane, bogate s hranili, nizkokalorične hrane, kot so ovseni kosmiči, jogurt, sadje, solate, zelenjava in beljakovine z nizko vsebnostjo maščob.


Ocenite svoj dnevni vnos


Če opazite, da se nenehno prenajedate, se je dobro ozreti nazaj. Vprašajte se, ali je bila to posledica fizične lakote ali je obstajala čustvena praznina, ki ste jo poskušali zapolniti. Pogosto lahko namerno pomanjkanje, kot je dieta, ali nenamerno pomanjkanje in pozna večerja, povzroči prenajedanje.


Če ste jedli, da bi zadušili občutke, kot so žalost, osamljenost ali dolgčas, si omislite bolj produktiven način za obvladovanje takšnih situacij, na primer, da povabite prijatelja ali se ukvarjate z dejavnostmi, ki pritegnejo vašo pozornost. Hrana je lahko čudovit, vesel del življenja, vendar ne deluje dobro kot rešitev za čustvene izzive.




Xplorer vam ponuja sobno kolo Xiaomi, ki vam omogoča uživanje v nežni vadbi ali vadbi v stilu vrtenja iz udobja svojega doma. Kolo Xiaomi Yesoul S3 je popoln dodatek domači telovadnici in lahko uporabnikom zagotovi praktično kardio vadbo. To sobno kolo je primerno za uporabo v zaprtih prostorih in ima jermenski pogon, magnetni sistem in pametno tehnologijo. Če vas zanima kolesarjenje doma, ne iščite več!


Kliknite za več podrobnosti TUKAJ!