Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Skrb za svoje kolo je nujna, če želite, da ima dolgo življenjsko dobo. Danes bomo z vami delili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da ga ohranite v odličnem stanju.


Kolesarjenje je odličen način za potovanje po mestu brez onesnaževanja zraka. To je čudovita oblika vadbe in je nekaj zabavne dejavnosti v prostem času. Če kolo uporabljate pogosto, je pomembno, da zanj dobro skrbite. To prevozno sredstvo zahteva posebnost, da ostane v optimalnem stanju. V današnjem članku bomo delili nekaj nasvetov za vzdrževanje kolesa.


Da bo vsak del vašega kolesa v dobrem stanju in da ga boste lahko uporabljali čim dlje, morate zanj skrbeti. Tudi skrb za svoje kolo vam bo pomagala preprečiti nesreče ali nepopravljive poškodbe.


Poleg tega morate svoje kolo hraniti v prostoru brez vlage in prahu.


Skrb za svoje kolo pomeni, da je čisto in suho


Kolesa pogosto pridejo v stik z umazanijo, blatom, travo in drugimi stvarmi, ki jih kontaminirajo. Zato jih je treba očistiti, da se izognemo kopičenju odpadkov.


Operite okvir in kolesa


Prvi korak je škropljenje okvirja z nizkotlačno cevjo. Nato morate odstraniti kolesa in jih temeljito očistiti. Ko jih odstranite, lahko z milno raztopino in zobno ščetko odstranite vso umazanijo s pesta, krakov in platišča.


Zadnji korak je, da s čisto brisačo posušite vsak kos, ki ga operete. Poleg tega boste morali kolo ponovno sestaviti in ga pustiti na dobro prezračevanem mestu. Tako bo vsa preostala vlaga izhlapela.


Operite volan, sedež in zavore


Te tri dele kolesa lahko očistite z milom in vodo. Poskusite najti milo, ki bo odstranilo velike količine maščobe. Nato morate samo z gobo očistiti različne dele kolesa. Po čiščenju teh območij jih boste morali posušiti s čisto brisačo.


Operite kolesarske verige in zobnike


Najprej s čopičem nanesite razmaščevalec na verigo in zobnike. Poleg tega je pomembno, da pedala premaknete tako, da razmaščevalec vstopi v vse zobe verige.


Nato pustite razmaščevalec delovati približno 10 minut, da lahko razgradi trdovratno umazanijo. Po tem ga je treba sprati s toplo milnico. S tem boste odstranili vso preostalo umazanijo.


Po potrebi namažite


Ko gre za nego vašega kolesa, boste morda morali uporabiti maziva. Njihova vloga je, da ohranjajo dele vašega kolesa mazane in preprečujejo, da bi se mehanizem zataknil. Iz tega razloga morate na verige nanesti mazivo. Na ta način bo pedaliranje udobno, enostavno in ne bo povzročalo čudnih zvokov.


 

Poleg tega je pomembno, da zavore namažete, da ne odpovejo. Tako boste zagotovili, da lahko vaše kolo takoj ustavijo in da ga boste lahko varno nadzorovali. Prav tako je mazivo zelo uporabno pri preprečevanju rje na sedežu.


Ko poganjate pedala nazaj, mazivo razpršite neposredno na verigo. To bo zagotovilo, da so vsi zobje podmazani. Poleg tega morate z brisačo očistiti odvečno olje, da preprečite kapljanje.


Maziva preprečujejo tudi nabiranje umazanije. Prav tako ne pozabite, da morate ta olja uporabiti po temeljitem čiščenju kolesa.


Preverite zavore


Vedno morate preveriti zavore kolesa. Pomembno je zagotoviti, da imajo moč, da ustavijo kolo, ko je to potrebno. Tukaj je nekaj korakov, s katerimi lahko ocenite učinkovitost in vzdrževanje zavor vašega kolesa:


Preverite zavorne ploščice


Pri preverjanju zavornih ploščic bodite pozorni na to, ali so elementi, ki omogočajo zaviranje vašega kolesa, v dobrem stanju. Pri tem boste morali s ključem odstraniti vzmeti in vijake.


Če je kateri od elementov počen, boste morali namestiti nove. Če želite to narediti, morate v kovinsko podlago vsake zavorne ploščice postaviti nove elemente. Namestiti ga morate tako, da ne bo ovirala premikanja kolesa in ga prilagoditi.


Preverite in prilagodite ožičenje


Paziti morate, da kabli niso zrahljani, da so v pravem položaju in da niso prekriti z umazanijo. Poleg tega morate preveriti, ali zavorna napeljava gladko drsi ali ali morate dodati malo maziva.


Prepričajte se tudi, da je kabel dobro nastavljen in da ročaj ne pride v stik z krmilom. V idealnem primeru bo vaše kolo takoj sprejelo signal in čim prej zaviralo.


Če pride do katere od teh težav, boste morali odstraniti kabel, odstraniti vso umazanijo in ga nato znova namestiti.


Preverite kolesarske gume


Zelo pomembno je, da pred vsako vožnjo s kolesom preverite, koliko zraka je v vaših pnevmatikah. Najboljši način za to je, da uporabite merilnik tlaka v pnevmatikah in preverite, ali imata obe vaši pnevmatiki enako raven tlaka.


Poleg tega boste želeli preveriti stanje platišča. Če so v slabem stanju, se lahko vaše pnevmatike po kratkem času povesijo pod vašo težo ali obrabijo. Prav tako morate preveriti vsako kolo, da vidite, ali je predrto ali pušča zrak.


Kdaj odpeljati kolo k strokovnjaku


Čeprav lahko svoje kolo res ohranjate v odličnem stanju sami, boste morda želeli poiskati strokovno pomoč. Če se odločite za to, boste želeli obiskati kolesarskega strokovnjaka vsaj enkrat na 2 meseca. Strokovnjak vam bo pomagal ugotoviti, ali obstajajo težave ali je treba del prilagoditi. Poleg tega lahko strokovnjak z vami deli nekaj novih nasvetov za vzdrževanje vašega kolesa in podaljšanje njegove življenjske dobe.


Skrb za vaše kolo lahko zahteva tudi barvanje


Preden začnete barvati kolo, ga boste morali razstaviti. Tako lahko podrobno delate na vsakem delu. Pri tem je zelo pomembno, da shranite vijake in si zapomnite, kam gre vsak del.


Nato boste morali odstraniti barvo, ki je v slabem stanju. Če želite to narediti, uporabite fini brusni papir in strgajte staro barvo, dokler ne ostane nobene sledi. Prav tako morate pred nanosom nove barve nanesti razmaščevalec.


Ko očistite in posušite celoten okvir, lahko začnete nanašati novo barvo s čopičem ali pršilom. Pomembno je, da uporabite barvo, ki je odporna na različne vremenske razmere, in nanesete več slojev.


Na koncu pustite, da se vsak del kolesa posuši. Nato ponovno sestavite kolo, ko je popolnoma suho in se lahko pričnete z valjanjem!




Xplorer vam ponuja zložljivo magnetno tekalno stezo Xplorer Blaze.


Magnetna tekalna steza Xplorer Blaze je zasnovana za uporabnike do 110 kg. Ta cenovno ugoden, lahek, preprost in varen magnetni trak vam bo ob minimalnih stroških privoščil užitek teka in kakovostnega treninga v lastnem domu Ne glede na to, ali je vaš cilj hujšanje, boljša kondicija ali krepitev mišičnega sistema, boste z Blazeom dosegli želeno rezultate. Idealno za začetnike in napredne uporabnike.


Xplorer Blaze je opremljen z 3,5 kg vztrajnikom z 8 nastavljivimi stopnjami upora glede na individualne potrebe. Računalnik z LCD zaslonom spremlja: hitrost, porabljene kalorije, srčni utrip, skeniranje, razdaljo, čas.

Za več podrobnosti kliknite TUKAJ!