Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Zakaj se potimo?


Znojenje je zaščitni mehanizem, ki varuje telo in služi za uravnavanje telesne temperature. Ko je zunaj vroče, se naša notranja telesna temperatura (ki je običajno okoli 37 °C) uravnava s potenjem. Ko telovadimo, se bolj potimo, ker mišice potrebujejo energijo iz dejavnosti, kar poveča našo telesno temperaturo. Znoj nas spet hladi. Nekateri ljudje se potijo ​​več kot drugi. Po eni strani je to morda zato, ker se njihova telesa preprosto bolj občutljivo odzivajo na vročino in vadbo, po drugi strani pa je možno, da so se njihove žleze znojnice drugače razvile.


Prava oblačila


Nošenje ustreznih oblačil je zelo pomembno. Vaša športna oblačila morajo absorbirati znoj in ga odmakniti od vaše kože, kjer lahko izhlapi, tako da vaša majica ostane suha. Pomembno je tudi, da se vaša oblačila dobro prilegajo in ne puščajo sledi trenja. Poliester in polipropilen sta odlična materiala, ki zelo učinkovito odvajata pot. Če želite ohraniti naravno, se držite merino volne ali mešanih tkanin, npr. iz bombaža in poliestra.


Namig: preizkusite svoja športna oblačila tako, da jih nosite nekaj minut – bodite pozorni, ali se vaša koža pod oblačili hitro zmoči in ali se blago oprijema vaše kože. Če je temu tako, material ni idealen.


Ostanite hidrirani


V vročih dneh ne pozabite piti dovolj dan pred ali zjutraj na potovanju, da napolnite zaloge vode v telesu. Pijače, ki vsebujejo elektrolite, so idealne za nadomestitev mineralov, ki jih izgubite s potenjem. Ko se odpravite na vožnjo, vzemite s seboj vsaj eno steklenico ali celo dve, če gre za daljšo turo. Steklenice napolnite pravočasno in vsake toliko časa popijte požirek.


Nasveti za boj proti potenju


Prava hrana: Sveže sadje in zelenjava delujeta hladilno. Začinjena hrana ima nasprotni učinek.


Vroča prha: vroča prha razširi vaše krvne žile, kar pomeni, da bo vaše telo lažje sprostilo toploto.


Odhod v savno: trenira vaše telo, da lažje prenaša vročino.


Šport: vadba optimizira delo žlez znojnic


Kolesarjenje v senci: Ko kolesarite v vročini, je najbolje, da ostanete v senci, da se izognete vožnji na žgočem soncu.


Ostanite hladni: na dolgih vožnjah si redno polivajte glavo in vrat z vodo, da ohladite te predele in ohranite telesno temperaturo.




Celotno ponudbo fitnes naprav Xplorer si lahko ogledate s klikom TUKAJ!