Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Vzdrževanje kolesa ni težko in ko vam bo prešlo v navado, vam bo lažje. V tem članku boste našli sedem najpomembnejših nasvetov in trikov, ki vam bodo olajšali vožnjo in ohranjali vaše kolo v brezhibnem stanju. Ti nasveti vam bodo dolgoročno prihranili denar in težave.


1. Enkrat na teden preverite pnevmatike in tlak.


Ko pregledovanje pnevmatik postane tedenska navada, bo to močno zmanjšalo možnosti, da bi stali ob cesti ali kolesarski stezi in poskušali zakrpati predrtje. Ko vam bo to prešlo v navado, boste kot zakleto ugotovili, da boste imeli manj težav s predrtimi gumami.


 2. Namažite verigo.


To morate početi redno. Najlažje to storite tako, da kolo položite na delovno mizo in vrtite pedala, medtem ko jih vrtite, iz stekleničke iztisnite mazivo na zadnji del kolesa tik nad verigo. Vrtenje verige bo razlilo mazivo in lepo namazalo celotno verigo. Ne norite z lubrikantom, sicer boste imeli na tleh masten madež, ki ga boste morali kasneje očistiti.


3. Škripanje.


Če vaše kolo škripa, tega ne smete prezreti. V tem primeru kolo natančno preglejte in preverite, ali je vse v redu. Med vožnjo se bodo nekateri vijaki zrahljali. Če jih občasno ne preverite, jih lahko izgubite ali se resno pokvarijo. Upoštevajte, da je preveč zategovanje enako slabo kot premalo.


4. Olje se posuši.


Ko sestavljate kolo, lahko vanjo vlijete veliko olja, a vedite, da to ne traja večno. Marsikdo misli, da je dovolj, če sedežno držalo namaže samo enkrat, zato so po nekaj letih presenečeni, ko se zažge. Vsakih šest mesecev vse preverite in podmažite, ko se vreme poslabša, pa to storite pogosteje.


5. Poravnajte kolesa.


Vožnja s kolesom obrablja kolesa, žice pa se lahko zrahljajo, zato je treba kolesa poravnati. Z malo iznajdljivosti in ključem za napenjanje žice lahko zlahka rešite ta problem. Vzemite nekaj zadrg in jih zavežite okoli vilic ali okvirja kolesa, pri čemer konce pustite dovolj dolge, da se ne dotikajo kolesa. Počasi zavrtite kolo in če se dotakne zadrge na eni strani, zategnite žice na nasprotni strani. To je metoda, s katero lahko preprosto poravnate kolo.


6. Preverite kable.


Kabli se ne zlomijo nenadoma. Obrabijo se in dajejo opozorilne znake, preden se zlomijo, na primer oteženo prestavljanje ali šibko zaviranje. Če kapica na kablu odpade, jo čim prej zamenjajte, saj se tako kabel ne bo odvijal. Ko namažete verigo, spustite malo maziva po kablih, da jih ohranite v popolnem stanju.


7. Poskrbite za menjalnike.


Mnogi popolnoma pozabijo na menjalnike, tudi ko poskrbijo za verigo in pletenice. Ponovno vzemite mazivo za verigo in občasno namažite vzmeti menjalnika, nato vezni kabel in nazadnje vijake, da preprečite, da bi se zažgali.


S temi odličnimi nasveti boste lahko poskrbeli za svoje kolo in zmanjšali število manjših popravil, ki jih boste morali plačati pri servisu.