Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Kolesarjenje je neverjetno dobro za vaše zdravje. V nekaterih državah so kolesa običajno prevozno sredstvo. Društva pa raje uporabljajo javni prevoz ali avtomobile.


V današnji objavi bomo obravnavali nekatere prednosti, ki jih ima kolesarjenje za nas. Morda vas bo to, kar se boste naučili, navdihnilo, da obrišete prah s kolesa in ga pogosteje uporabljate!


Prednosti kolesarjenja


Danes bomo govorili o štirih prednostih kolesarjenja, ki nas bodo motivirale za vsakodnevno vožnjo s kolesom in ne le občasno ali ob koncu tedna. Nekatere morda že poznate.


1. Vadite, ne da bi se tega sploh zavedali


Ko se s kolesom vozite v službo ali opraviti kakšne obveznosti, se verjetno niti ne zavedate, da telovadite, saj morda to ne smatrate za velik fizični napor. Ko vozite kolo, vložite veliko mišic v pogon – več kot pri hoji. Razgibajte svoje mišice, tudi če ne vozite s kolesom tako hitro kot v telovadnici.


Če začnete kolo uporabljati v vsakdanjem življenju, boste imeli manj težav s parkiranjem, za razliko od avtomobilov.


Uživali boste tudi določene svoboščine, ki jih v javnem prevozu ne bi imeli. Vse to so prednosti!


2. Toniranje telesa


Vsakodnevna vožnja s kolesom v službo ali šolo vam bo pomagala, da se boste počutili bolj aktivni. Poleg tega boste sčasoma opazili spremembe v telesu.


Vaše noge bodo močnejše, trebušne mišice močnejše in počutili se boste veliko bolje.


Vadba s kolesom je odlična za ljudi, ki ne marajo športa ali se trudijo umestiti svoje vadbe v svoj urnik.


3. Srečnejši boste


Kolesarjenje pozitivno vpliva na naše duševno zdravje. Stres, skrbi in tesnobe, ki nas občasno preganjajo, nas lahko res spravijo na tla.


Čeprav mnogi mislijo, da je kolesarjenje le lahka vadba, dejansko pomaga našemu telesu pri sproščanju endorfinov. Naše telo med vadbo sprošča ta hormon, zaradi česar se počutimo srečnejši, mirnejši in bolj optimistični.


Kolesarjenje je torej lahko fantastična ideja za dvig razpoloženja, povečanje motivacije in pozitivizma. Lahko pomaga na vseh področjih našega življenja.


4. Izboljša naš mišično-skeletni sistem


Rutinsko kolesarjenje lahko pomaga ublažiti simptome osteoartritisa ali bolečine v kolenu.


Veliko bolje je kot ne biti aktiven. Vadba vedno pomaga; po potrebi pa bi morali zmanjšati intenzivnost.


5. Vsakodnevno telovadite


Vsakodnevna vadba pomaga izkoristiti vse prednosti, ki smo jih omenili prej. Vendar moramo biti dosledni. Tudi 20-minutna hoja na dan, ko ne moremo kolesariti, je koristna. V našo dnevno rutino moramo vključiti telesno aktivnost.


Dober način za začetek je, da postopoma uvajate malo vadbe v svoj dan, tako kot pri vsaki drugi navadi. Na primer, vožnja s kolesom v službo enkrat na teden, nato dvakrat na teden in nato pogosteje vam bo pomagala, da to dejavnost spremenite v navado.


Sčasoma boste odkrili vse prednosti, omenjene v tej objavi, in se počutili bolje fizično in psihično.

Vadba ima vedno pozitiven učinek. Telovadite lahko tako, da greste v telovadnico, hodite ali kolesarite. Najpomembneje je, da se premaknete!