Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Razlika med AR in VR

03. december 2018 16.19.58 CET

Kako je najlažje pojasniti razširjeno realnost? Samo ime pove. To je razširjen svet, v katerem so preslikani različni kontekstualni sloji, ki vam pomagajo doživeti virtualno okolje iz vašega okolja. Čeprav smo bili doslej seznanjeni z uporabo AR za zabavne namene, bi razširjena realnost lahko privedla do bistvenega izboljšanja v vsakdanjem življenju. Z njo lahko doživite resničnost, ki vam ni pri roki. Lahko bi jasno videli oblačila ali čevlje, ki jih želite kupiti, vse od doma. Ne, ne mislimo, da greste na splet in preverite, kakšne artikle ima trgovina, lahko bi dobesedno skoraj poskusili izdelek, ne da bi vas motili s kavča. S takšno napredno tehnologijo bi lahko kirurgi dobili vpogled v ultrazvočno operacijo človeka med operacijo.


Virtualna stvarnost je, kot njeno ime pravi: virtualna. Realnost ne razširi kot AR, ampak uporabnika postavlja v navidezni, zaprti svet, »odrezan« iz resničnega sveta. Z VR se lahko enostavno znajdete na rollercoaster ali na hrbtni strani groznega zmaja ali v kateremkoli okolju, ki prinaša veliko navdušenja.


Osnovna razlika med AR in VR je v načinu uporabe. AR je že na voljo prek aplikacije, ki jo preprosto namestite v mobilni telefon, tako da lahko s katero koli napravo vedno uporabljate razširjeno realnost. VR zahteva uporabo posebnih konzol, kot so očala, da se premaknite iz svojega sveta v virtualni svet zabave.


VR se bolj uporablja za doživljanje različnih vsebin, vendar je popolnoma nepraktična za interakcijo z resničnim svetom. Tu v zgodbo vstopi AR , ki ravno to omogoča.


Torej, z VR zbežiš iz svojega sveta, z AR pa ga boste razširili. Na vas je, kdaj boste uporabili katero od realnosti!