Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Kako varno voziti na električnem skiroju?

27. avgust 2019 11.32.46 CEST

S povečanjem števila voznikov električnih vozil na cesti narašča potreba po dodatni ureditvi prometa v obliki zaščite za vse udeležence. Nekatere države so že sprejele predpise za vožnjo električnih skirojev, zato se na primer v Nemčiji zahteva, da vozijo samo po vozišču. Po drugi strani so nekatere države še vedno v postopku sprejemanja odločitev. Slovenija dovoljuje uporabo električnih skirojev po kolesarskih stezah in določenih drugih cestiščih in peš conah. Vendar infrastruktura pri nas še vedno ni na ravni, kot bi bila potrebna. Če pogledamo samo kolesarske steze, je jasno, da je še veliko prostora za napredek in s tem do boljše in pravilnejše prometne ureditve. Čeprav je tako, imamo nekaj predlogov, kako poskrbeti, da se vozite z e-skirojem, da boste med vožnjo sproščeni.


Najprej preberite navodila za uporabo e-skiroja. Priročnik vsebuje vse pomembne opombe, ki se jim morate držati, ter osnovne funkcije uporabe in vzdrževanja električnega ljubljenčka. Če kaj ni jasno, se obrnite na službo za stranke in povprašajte o najnovejših podrobnostih. Saj poznate, bolje preprečiti kot zdraviti.


Za prvo vožnjo z novim skirojem ne pretiravajte s hitrostjo, ne povijte plina kar takoj do konca. Vsaj dokler ne vidite, kako se zadeva obnaša in dokler ne začutite popolne varnosti. Čeprav imajo naši skiroji trdno konstrukcijo, ni slabo, da začnete z nekoliko nižjo hitrostjo. Kasneje lahko preprosto preklopite na najmočnejši nivo vožnje v sekundi. Če se vozite po makadamu ali manjši luži, po uporabi obvezno obrišite e-skiro. Pazite na svoj e-skiro in če opazite, da nekaj ni v redu, pokličite pooblaščenega serviserja.


Če vozite po pločniku, seveda pazite na pešce, pa tudi na kolesarje, ki se vozijo po pločniku, še posebej pri prehodu s kolesarske steze. Ker imajo Xplorer e-skiroji zvonec, lahko vedno pozvonite in opozorite pešca ali kolesarja. Seveda se poskusite izogniti zvenenju in se držite enega: potrpežljivost je previdnost. Po naših izkušnjah lahko "oprostite" in "hvala" naredijo čudeže na cesti.


Vemo, da je v vročini nadležna vendar čelada čuva glavo. Nikoli ne veš, kdaj ti lahko kdo pripelje pred tabo ali kateri avto bo prevozil rdečo. Na žalost se tudi to zgodi. Čelada na naši glavi je vsekakor naše priporočilo.


Med nočno vožnjo je poleg luči, ki je že vgrajena v naš e-skiro, naše priporočilo, da nosite odsevni jopič. Ni najbolj privlačna izbira, vendar veliko pomeni za vas in druge udeležence v prometu.


Nekaj nasvetov je tukaj. Delite z nami, kaj mislite, da je pomembno, in vozite previdno ter počasi.