Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Prednosti intervalnega treninga

13. junij 2018 09.30.27 CEST

Kaj je HIIT? HIIT (High Intensity Interval Training) pravzaprav intervalni trening visoke intenzitete. Vključuje kratka obdobja intenzivne vadbe izmenično z nizko intenzivnim obdobjem za počitek. Po nekaterih raziskavah je HIIT časovno najučinkovitejši način vadbe.


Intervalni treningi običajno trajajo med 10 in 30 minutami, vendar ne glede na kratek trening je lahko dvakrat učinkovitejši od treninga sredne intenzivnosti. Kar pa je najboljše, mnogo vaj lahko postane del HIT-a. Primer, HIIT je lahko na sobnem kolesu sestavljen iz 30-sekundnoi obdobij pedaliranja z največjo hitrostjo in 30-sekundnega obdobja sproščenega pedaliranja.



Poglejmo katere so prednosti HIIT-a


1. Z HIIT izgoreva veliko kalorij v kratkem času.

Neka raziskava je primerjala porabo kalorij v 30-minutnem treningu. Primerjal se je tek in vožnja s kolesom in enakovredni HIIT za oba treninga. V raziskavi je HIIT trening sestavljen in 20-sekundnih obdobij z največjo močjo in 40- sekundnega odmora. Rezultati so pokazali da HIIT porabi 25-30% več kalorij, kot običajen trening srednje intenzitete. To pomeni, da so HIIT skupine porabile več kalorij čeprav so vadili le 1/3 časa običajnega treninga. Torej HIIT treningi so bistveno krajši od običajnih.


2. Izgorevanje maščob

Glede na to, da HIIT porabi več kalorij in pospešuje metabolizem, nam pomaga tudi pri večjem izgorevanju odvečnih maščob.. Raziskava nekaterih udeleženih oseb je dala tudi zanimive rezultate. Kontrolna skupina ni vadila, testna skupina pa je oddelala 20-minutni HIIT trening 3 krat tedensko v razdobju 12 tednov, brez sprememb v prehranjevanju. Rezultati so pokazali, da so vadbeniki v povprečju izgubili 2 kg mastnega tkiva v razdobju 12 tednov.


3.Izboljšanje porabe kisika

Kot porabo kisika razumemo količino kisika, katero lahko mišica porabi. Večja poraba kaže na boljšo pripravljenost, večjo vzdržljivost torek kondiciji.

V glavnem, treningi vzdržljivosti so sestavljeni iz daljših obdobij teka ali kolesarjenja. Dokazano je, da je z HIIT mogoče doseči isti učinek v krajšem času. Raziskave so pokazale, da ima 20-minutni HIIT isti učinek kot 40-minutni enakomerni trening.


4. Znižanje srčnega utripa in krvnega tlaka

Dokazano je, da HIIT vpliva na znižanje srčnega utripa in krvnega tlaka pri osebah z tovrstnimi težavami. 20 minutni HIIT ima isti učinek kot 40 minutni enakomerni trening.


V prihodnjem blogu vam ponudimo nekaj HIT programv. :-)



Autor: Martin Matešić