Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

E-skiroji – vzdrževanje baterij

16. april 2018 14.02.20 CEST

Xplorer e-skro je opremljen z Samsungovo litij ionsko baterijo, ki lahko sorazmerno dolgo trajajo v kolikor z njo ravnate kot je potrebno.


Povprečna življenjska dob takšne baterije je 500-1000 ciklusov (en cikel pomeni polnjenje in praznjenje baterije). Po 500-1000 polnjenjih baterija izgubi okoli 30% kapacitete in takrat jo je potrebno zamenjati. Ali bo vaša baterija vzdržala manj kot 500 ali celo več kot 1000 polnjen je odvisno od vas.



- Litijske baterije ni potrebno po vsaki vožnji napolniti do 100%, to bi lahko bateriji celo škodovalo.

- Baterijo napolnite do 100% samo, če jo boste v prihodnjih 24-48 urah tudi izkoristili. Popolnoma polna in neaktivna baterija sčasoma izgublja kapaciteto.

- Ne izpraznite baterijo popolnoma ( pod 10- 15% ) Pretirano praznjenje povzroča majhno, vendar trajno izgubo kapacitete baterije, v njej se oblikujejo kristali litija, kar zmanjšuje zmogljivost.

- Baterijo lahko polnite kadarkoli, brez škode vendar če želite, da dolgo traja jo ne polnite do 100%, ampak le med 80-90%.

- Baterija se ne sme izpostavljati ekstremnim temperaturam (<-5*C, >50*C)

- če boste polnili baterijo takoj po vožnji, počakajte najprej, da se baterija ohladi, vsaj 20 minut.

- če e-skiro dlje časa ne boste uporabljali, napolnite baterijo do 60-80% in vsak mesec preverite napolnjenost ter po potrebi dopolnite.



Upam, da vam bo ta blog v pomoč in da bo vaš e-skiro kar najdlje dobro deloval :-)


Autor: Martin Matešić