Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem
tekalna vs outdoor

To je pogosto vprašanje in brez obzira na splošno mnenje je znanstveno raziskovanje pokazalo, da je tek na tekalni stezi v osnovi isto kot tek zunaj, če naredite nekaj enostavnih prilagoditev.

Prva stvar, ki se jo moramo vprašati je, ali je tek na tekalni stezi enak teku zunaj.

Na srečo je znanstveno raziskovanje dokazalo, da premik tekalne steze na 1 % naklona odraža porabo energije in pogojev, ki so enaki zunanjem teku. Zaradi tega nastavitev vaše tekalne steze na 1 % naklon lahko nadoknadi dejstvo, da tekalna steza nima odpora zraka in ker se pod vami premiha tepih, ki zahteva od vas enak napor, kot bi tekli zunaj.

Raziskava je pokazala, da je VO2 max (maksimalna poraba kisika) isti pri teku na tekalni stezi in teku zunaj, kar nakazuje, da je tek na tekalni stezi enako učinkovit kot tek zunaj.

Poleg tega je raziskava razkrila tudi, da se bio-mehanični vzorci niso spremenili, ko so udeleženci tekli na tekalni stezi, v primerjavi s tistimi, ki so tekli zunaj.

Zato lahko sklepamo, da ima tek na tekalni stezi enak učinek kot tek zunaj, ko imate na tekalni stezi nastavljen 1% naklon.

Prednosti teka na tekalni stezi proti teku zunaj

Nepravi trenutek

To je najbolj očitna prednost teka na tekalni stezi. Potrebno jo je omeniti, ker vremenski pogoji vplivajo na vsakega tekača drugače. Nekaterim je najtežje teči, ko je vroče ali ko je slab teren, obožujejo pa tek na ravnem, čistem terenu ali pa v dežju. Drugi pa radi tečejo v ravno nasprotnih vremenskih pogojih. Zaradi tega lahko tekalno stezo vsak uporablja, ko si to zaželi, neodvisno od vremenskih pogojev.

Oddelati dober trening na tekalni stezi je bolje, kot se mučiti v slabih vremenskih razmerah zunaj ali se celo poškodovati.

Simulacija tekalnih stez

Ena od edinstvenih prednosti tekalne steze je možnost simulacije vaše želene tekalne steze. Večina boljših tekalnih stez vam omogoča nastavitev vašega edinstvenega profila, ki ga lahko uporabljate pri simulaciji določene steze, na katero se pripravljate. Enostavno nastavite napravo, ali če te možnosti nima, ročno prilagodite stopnjo naklona na podlagi podatkov karte steze in nato trenirate po tem programu katerikoli dan v tednu.

Vnos tekočine in ogljikovih hidratov

Važno je prakticirati vnos tekočine in ogljikovih hidratov med  tekom, da bi se naučili jesti in piti brez ustavljanja. Očitno je, da je to lahko nočna mora, če ne nameravate nositi vodo in hrano s seboj.

Tek na tekalni stezi vam bo omogočila da prakticirate vnos hrane in tekočine brez ustavljanja. Tek na tekalni stezi ne bo olajšal načrtovanje vnosa hrane in tekočine nič lažji, sčasoma pa bo to načrtovanje vsekakor naredil bolj enostavno.

K teku na tekalni stezi morate pristopiti tako kot k vsemu v življenju – umirjeno. Tekalna steza je lahko odlična naprava za vadbo in pomembna za vse, ki živijo v ekstremnih vremenskih pogojih (tako hladnih kot vročih). Ne zanemarite posebnih sposobnostih, ki jih lahko razvijete z občasnim tekom zunaj.