Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Kako zdrav si? Imate zdravo prehrano? Ali redno telovadite? Ali spijete vsaj osem kozarcev vode na dan? Ali vsak dan dovolj spite?


Dobro zdravje ne pomeni samo zdrave prehrane in telovadbe - ampak tudi pozitivnega odnosa, pozitivne samopodobe in zdravega načina življenja.


Pijte več vode. Večina nas ne pije dovolj vode vsak dan. Voda je ključnega pomena za delovanje naših teles. Več kot 60% našega telesa tvori voda! Voda je potrebna za izvajanje telesnih funkcij, odstranjevanje odpadkov ter prenašanje hranil in kisika po telesu. Pitna voda pomaga pri hujšanju. Pitje več vode, pomaga napolniti želodec, zaradi česar ste manj lačni in je manj verjetno, da se boste prenajedli. Na dan potrebujemo približno 8-10 kozarcev vode.


Naspij se dovolj. Ko se ne spočijete dovolj, to nadoknadite s hrano. Običajno gre za nekvalitetno hitro hrano. Počivajte dovolj in vam ne bo potrebno toliko jesti. Prav tako pomanjkanje spanja povzroči prezgodnje staranje.

Izberite vaje, v katerih uživate. Ko uživaš v športu, si to seveda želiš početi. Vaja niso za trpljenje in priganjanje sebe; gre za zdravo in hkrati zabavno zabavo.


Jejte sadje. Sadje ima veliko vitaminov in mineralov. Kolikor je mogoče, uživajte vitamine in minerale skozi svojo prehrano in ne skozi tablete. Svoj krožnik nadevajte s temi hranljivimi sadeži: banano, papajo, kivi, jagode, borovnice, robide, maline, lubenica,  med, breskev, jabolko, grenivka, pomela, mango, pomaranča.

Jej zelenjavo. Zelenjava je vir številnih hranil in mineralov, kot so folati, vitamin K, vitamin A, mangan in kalij, da ne omenjam prehranskih vlaknin, ki so pomembne za dobro zdravje črevesja. Vsa zelenjava je pomembna in obogati našo prehrano.


Odrežite predelano hrano. Predelana hrana ni dobra, saj se pri ustvarjanju teh živil izgubi večina hranilne vrednosti, dodani konzervansi pa so slabi za naše zdravje. Številna predelana hrana vsebuje veliko soli, kar vodi do višjega krvnega tlaka in bolezni srca.


Jejte majhne obroke. Izberite več manjših obrokov namesto en ogromen obrok. Bolje je tudi za vaš želodec.


Ne pijte alkohola. Alkohol je diuretik, kar pomeni, da odvaja vodo iz telesa. Če redno pijete alkohol, je čas, da ga izločite ali vsaj zmanjšate porabo.


Ljubite se. Ljubezen je ključni del zdravega življenja. Ko imate negativno samopodobo, to seveda vpliva na vaše duševne napovedi in zdravje.


Image credit: Trainer Academy (https://traineracademy.org/)