Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Eden najboljših načinov za dobro kardio vadbo in porabo kalorij v natrpanem urniku je vožnja s sobnim kolesom. Vendar, tako kot pri vadbi na tekalni stezi, obstaja pravilen in napačen način vadbe. Napačni gibi ne bodo samo izničili prednosti sobnega kolesarjenja, ampak bodo povzročili tudi poškodbe.


Tukaj je 8 pogostih napak na sobnem kolesu, ki jih verjetno delate, in nekaj hitrih popravkov:


1. Vaše kolo ni pravilno nastavljeno


Nepravilno nastavljeno kolo vam lahko pokvari celoten trening. Prepričajte se, da je višina sedeža v ravni z vašimi boki, ko stojite na tleh. Če je sedež previsok, se bodo vaša kolena povesila, kar lahko poškoduje vaše sklepe, pa tudi boke in hrbet. Če je prenizka, tvegate obremenitev spodnjega dela hrbta in kolen. Ena študija je sledila tej informaciji, ki je navedla, da ste brez pravilne nastavitve sedeža izpostavljeni večjemu tveganju za poškodbe kolena in slabše zmogljivosti kolesa.


2. Vaša drža je popolnoma napačna


Splošno pravilo je, da med vožnjo ohranite sproščeno držo. Zadnjico imejte na sedežu, rahlo pokrčite kolena in roke rahlo naslonite na krmilo, pri čemer pazite, da so vrat, roke in ramena sproščeni, da preprečite bolečine v mišicah in utrujenost.


Trije optimalni položaji za vožnjo: pokončno na krmilu, na zavornih ročicah in na blazinicah bi zagotovili manjši pritisk na hrbet in zmanjšale bolečine v spodnjem delu hrbta.


3. Premaknite boke.


Morda vas bo zamikalo, da bi vključili kvadriceps tako, da med vožnjo držite boke pri miru, vendar si boste s tem samo poškodovali stegenske mišice ter obremenili kolena in gležnje. Namesto tega se vključite tako, da držite hrbet vzravnan, zmanjšate gibanje zgornjega dela telesa in premikate boke.


4. Uporaba izjemno visokega upora na vašem kolesu


Obstaja zmotno prepričanje, da bodo vaša stegna z večjim uporom postala večja. Napetost, ki vam otežuje vrtenje pedal, pa lahko poškoduje kolo in poškoduje kolena, zato jo prilagodite.


5. Prehitro vrtite pedala


Sobno kolesarjenje ni dirka, zato med vožnjo ni treba voziti hitreje od 120 vrt/min. Z enakomernim vrtenjem pedal 80–120 vrt./min. se boste dobro spotili.


6. Nosite napačno opremo.


Kavbojke in japonke niso dobra ideja na sobnem kolesu. Potrebovali boste lahko, zračno majico, ki vam omogoča prosto vrtenje pedal. Dame, dober športni nedrček je vaš prijatelj. Pri roki boste želeli imeti tudi brisačo in steklenico vode.


7. Pretirano usposabljanje


Morda je težko pomisliti, da pretreniranost obstaja, vendar obstaja. To se zgodi kolesarjem, ko trenirajo preko svojih zmogljivosti okrevanja. Pustite si dovolj časa za okrevanje med treningi.


8. Po treningu se niste raztegnili


Tisti, ki trenirate precej pogosto, morda dobro poznate bolečino in otrdelost, ki jo prinaša dosledno jahanje. To bolečino povzroča togost mišic rotatorjev kolka, saj ostanejo v fiksnem položaju med vožnjo, zato je zelo pomembno, da raztezanje vključite v svojo redno rutino.




Celotno ponudbo fitnes naprav Xplorer si lahko ogledate s klikom TUKAJ!