Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Hoja je aktivnost, ki jo zlahka vključite v svojo dnevno rutino. Hoja ima številne koristi za zdravje. To je preprosta vaja, ki ohranja vaše srce zdravo, pomaga pri kurjenju kalorij in lahko izboljša vaše razpoloženje.


Hoja je nizkointenzivna vadba, ki jo zlahka vključite v svojo dnevno rutino. Nekatere raziskave kažejo, da je ta navada zelo koristna za vaše telo. Odkrijte te koristne učinke spodaj!


1. Lahko pomaga znižati raven sladkorja v krvi


Ključna točka pri obvladovanju sladkorne bolezni je redna telesna aktivnost. Kontrolirana študija, ki je vključevala bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2, je pokazala, da je bila raven sladkorja pri tistih, ki so hodili po glavnem obroku, nižja kot pri bolnikih, ki so hodili le enkrat na dan.


Rezultati te študije kažejo, da omejevanje vnosa ogljikovih hidratov in kratka, približno 10-minutna hoja po vsakem obroku zmanjšata verjetnost pretiranega skoka krvnega sladkorja.


Druga študija, objavljena v reviji Diabetes Care, kaže, da so kratki, občasni sprehodi po obrokih učinkovit način za nadzor postprandialne hiperglikemije (skok ravni krvnega sladkorja po obroku) pri starejših.


2. Dobro je za zdravje srca


Vadba ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja vašega srca. Vsakodnevna hoja lahko zmanjša tveganje za bolezni srca. Pravzaprav je glede na študijo v reviji Current Opinion in Cardiology hoja koristna za zdravje srca in ožilja, cirkulacijo in krvni tlak.


Zato se hoja po obroku zdi dober način za skrb za svoje srce. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da bi morali otroci in mladostniki, stari od pet do 17 let, zbrati vsaj 60 minut zmerne do visoko intenzivne telesne dejavnosti na dan, odrasli, stari od 18 do 64 let, pa naj izvajajo zmerno aerobno vadbo vsaj 150 minut - telesna aktivnost ves teden (približno 30 minut na dan).


3. Lahko izboljša prebavo


Hoja po obroku lahko zaradi protivnetnih učinkov telesne aktivnosti izboljša prebavo. Ko vadite, prispevate k zmanjšanju visceralne maščobe (globoke trebušne maščobe) v telesu in presnovnih sprememb v lipidih in glukozi, kar lahko zmanjša pojav vnetnih stanj. Poleg tega strokovnjaki menijo, da vadba olajša črevesni tranzit zaradi izboljšane prebave in absorpcije snovi.


Kljub tem študijam moramo poudariti, da je potrebnih več raziskav za potrditev učinkovitosti telesne vadbe pri izboljšanju prebave.


Možni neželeni učinki


Ni veliko dokazov o stranskih učinkih hoje po obroku. Vendar pa nekateri ljudje občutijo neprijetne simptome. Spodaj jih bomo vse podrobno opisali.


1. Nelagodje v želodcu


Nekatere od teh težav vključujejo prebavne motnje, slabost, bruhanje, napenjanje, plin, drisko in bolečino. To je posledica visokega vnosa ogljikovih hidratov ali težav pri prebavi nedavno zaužite hrane. Da bi se temu izognili, morate počakati 30 minut pred hojo.


2. Gastroezofagealni refluks


Vadba lahko povzroči simptome refluksa (zgaga in regurgitacija kisline). Bolj intenzivna je telesna aktivnost, pogostejše so epizode refluksa.


Nasveti za hojo po obroku


Če želite izkoristiti potencialne koristi hoje po obroku, upoštevajte naslednje nasvete.


Koristno je hoditi med 10 in 15 minutami po vsakem glavnem obroku dneva. Pravzaprav vam to omogoča izpolnjevanje ravni telesne dejavnosti, ki jo priporoča WHO.


• Hitro hodite. Tek po obroku ni priporočljiv. Ker je intenziven, lahko povzroči refluks kisline ali nelagodje v želodcu.

• Centri za nadzor in preprečevanje bolezni ameriškega ministrstva za zdravje in človeške storitve (HHS) navajajo, da je hitra hoja s hitrostjo 5 milj na uro ali hitreje, vendar ne dirkanje in brez večjih sprememb v dihanju ali srčnem utripu, dobra za zdravje. .


• Udobje je ključ do uživanja na sprehodu. Zato poskusite nositi ohlapna oblačila in čevlje, ki podpirajo pete.

• Zelo pomembno je, da pijete vodo, da ostanete hidrirani.


Reakcija vašega telesa na hojo po obroku bo odvisna od dejavnikov, kot so zdravje, fizično stanje. Če imate zdravstvene težave, je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom, da potrdite, ali lahko začnete z zmerno ali visoko intenzivno vadbo.




Xplorer vam sobno kolo Resolve, ki vam omogoča uživanje v nežni vadbi ali vadbi v stilu vrtenja iz udobja svojega doma. Kliknite za več podrobnosti TUKAJ!