Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Kolesarjenje in tek sta dve zelo priljubljeni obliki vadbe, ki jih ljudje uporabljajo za pridobivanje kondicije, izgubo odvečne maščobe in hujšanje. Obe vrsti vaj lahko izvajate na prostem ali v zaprtih prostorih, sami ali v skupini, vsaka pa porabi veliko kalorij.


 

Katera od teh dveh vaj je najboljša za kurjenje maščob?


Raziskave so pokazale, da je tek boljši izgorevalec maščob kot kolesarjenje. Kakovost kurjenja maščob s tekom je pri nižjih intenzivnostih bistveno višja. Z naraščanjem intenzivnosti se razlika v količini oksidacije maščobe zmanjšuje. Če pa je vaš cilj porabiti čim več maščobe, je tek s 60 -odstotnim naporom prava pot. Ker se intenzivnost obeh vrst vadbe poveča na 80 odstotkov, se količina porabljene maščobe pri obeh aktivnostih zmanjša, razlika med njima pa je zanemarljiva.


Študija je zlasti pokazala, da tek pri 60 -odstotni intenzivnosti porabi približno 0,7 grama maščobe na minuto, pri kolesarjenju pa pri enaki intenzivnosti 0,4 grama na minuto. Ker pa se je intenzivnost povečala na 80 odstotkov, se je oksidacija maščob pri obeh dejavnostih zmanjšala na približno 0,1 grama na minuto. Tako so ne glede na obliko vadbe pri večji intenzivnosti obremenitev prevzeli ogljikovi hidrati in zmanjšalo se je izgorevanje maščob.


Xplorer New York treadmill


Zakaj tek porabi več maščobe kot vožnja s kolesom nizke intenzivnosti?


Tu je en možen vzrok: Kolesarjenje bi lahko porabilo manj mišičnih vlaken kot tek z enako obremenitvijo, zato ta mišična vlakna delajo močneje in nato pri manjši intenzivnosti zaužijejo več ogljikovih hidratov. Med vožnjo s kolesom je manj mišičnih vlaken kot med tekom. V tem primeru bi bila mišična napetost med kolesarjenjem bolj lokalizirana, kar bi povzročilo več mišičnega dela med vožnjo kot pri teku. Če je obremenitev vsakega mišičnega vlakna med vožnjo večja, bi lahko več energije pridobili iz zalog ogljikovih hidratov in ne iz zalog maščob. Če bi torej manj delalo mišičnih vlaken, bi lahko ogljikove hidrate porabili več kot maščobe.


Xplorer New York treadmill 2


Tek ali kolesarjenje?

Hujšate, če porabite več kalorij, kot jih vnesete. Obe dejavnosti porabijo veliko količino kalorij brez posebnih veščin in koordinacije. Tek pri nizki intenzivnosti porabi več maščob in porabi več kalorij kot vožnja s kolesom. 140-kilogramska oseba, ki vozi z zmerno hitrostjo 14 km / h, v 30 minutah porabi približno 300 kalorij. Toda s hitrostjo 6 km / h bi ista oseba s 140 kilogrami porabila skoraj 350 kalorij. S tekom se porabi več kalorij, ker vaše mišice prenesejo večjo težo - ni sedežev za podporo in ni spuščanja. Izvajanje dejavnosti navkreber ali navzgor bo znatno povečalo izgorevanje kalorij.


Tako tek kot kolesarjenje sta kardiovaskularni dejavnosti, ki bosta izboljšali splošno zdravje in okrepili srce. Obe dejavnosti povečujeta gibljivost kolkov. Ker ima tek večjo nosilnost, lahko pomaga pri izgradnji kostne gostote. Ker katera koli od obeh (ali obeh) dejavnosti postane del življenjskega sloga, lahko vadba pomaga ne le pri izgubi odvečne teže, ampak tudi pri njenem ohranjanju. Dodajte prehrano z zdravo hrano z manj kalorijami od tiste, ki jo porabite, in imeli boste boljše rezultate.


Medtem ko tek porabi več maščob in hitreje porabi kalorije, je kolesarjenje izguba časa?


Sploh ne! Kolesarjenje je boljše za mnoge ljudi, ki želijo zmanjšati vpliv na sklepe. Tek je za kolena, gležnje in boke bolj stresen kot vožnja s kolesom. Tudi ljudje s prekomerno telesno težo lažje trenirajo na kolesu, da zmanjšajo pritisk na sklepe. Kolesarjenje bi lahko bilo tudi boljše za tiste s težavami s kolenom ali hrbtom.


Nazadnje je najboljša vadbena aktivnost tista, v kateri najbolj uživate, in tista, ki jo boste sčasoma verjetno nadaljevali.


 

Tekalne steze Xplorer New York so namenjene uporabnikom, ki tehtajo do 120 kg. Ta cenovno ugoden in lahek stroj lahko enostavno zložite in shranite pod posteljo. Enostavna in varna vadba vam bo dala užitek pri teku in vrhunski vadbi doma ali v pisarni. Idealen je za začetnike in napredne uporabnike.

Tekalna steza Xplorer New York ima aplikacijo EQiSports, ki jo lahko uporabite za sledenje napredku, in zvočnik Bluetooth.


Računalnik LCD spremlja: hitrost, porabo kalorij, razdaljo, čas. Pas zaženete z daljinskim upravljalnikom in povečate ali zmanjšate hitrost.


Lahko jih naročite takoj pri našem partnerju mimovrste.com