Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Letos so se neprijetno topli dnevi začeli še pred uradnim začetkom poletja. Med poletnimi počitnicami je lahko vročina včasih neznosna. Najboljša rešitev je, da se ohladite v lokalnem bazenu. Vendar kolesarjenju ni treba povsem opustiti. V nadaljevanju besedila vam ponujamo nasvete, ki vam bodo omogočili, da boste vse poletje kolesarili brez omejitev.


Pravi čas dneva


Najboljši način, da se izognete vročini, je, da kolesarjenje prestavite na zgodnje jutranje ure. Je najboljša rešitev za vzdrževanje kondicije in trening pred opoldansko vročino, še posebej to velja za športnike. Sonce je v zenitu med 12. in 14. uro, takrat je tudi UV-sevanje najmočnejše, medtem ko je sončni kot najbolj oster zjutraj po svitu, zato je pravi čas za kolesarjenje zunaj. Če niste zgodnji vstajalci, boste morali počakati do 20. ure, da temperatura pade.


Vnos tekočine


Omenili smo že vsaj 1000-krat, a vzdrževanje ravni tekočine v telesu je ključnega pomena, še posebej v poletnih mesecih. Ko se znojite, se izgubijo minerali, ki jih je treba nadomestiti. V zgodnjih jutranjih urah pijte čim več tekočine in izbirajte pijače z visoko vsebnostjo elektrolitov. Ste že slišali za zastrupitev z vodo? Tako imenovana hiperhidracija se pojavi, ko se izguba soli nadomesti s tekočino z nizko vsebnostjo soli. Kot posledica zastrupitve z vodo se pojavijo vrtoglavica, slabost in bruhanje. Zato je najbolje, da vodo vedno kombinirate s soljo in maltodekstrinom, da preprečite hiperhidracijo.


Bodite zelo previdni pri uživanju alkohola: pitje hladnega piva poleti poveča potrebo telesa po uriniranju, kar povzroči povečano izgubo tekočine. Zato morate poleg alkohola vedno piti vodo.


Zaščita pred soncem


Sonce sije, čeprav vas hladi zračni tok. Listi in vratovi so navadno najbolj izpostavljeni soncu. Na teh površinah uporabite zaščito pred soncem, ki vsebuje cink, da jih zaščitite pred soncem. Uporabljajte čelado z režami za prezračevanje, da preprečite pregrevanje. V vročem obdobju morajo biti oblačila lahka in ne pretopla. Ne pozabite nositi sončnih očal z UV filtrom.


Sončnica


Pri temperaturah, višjih od 300C, se povečata obremenitev z ozonom in nevarnost sončne kapi. Predvsem prekomerno izpostavljanje glave in vratu sončnim žarkom lahko povzroči vnetno reakcijo možganov in možganskih ovojnic. Glavobol, tesnoba in zardevanje obraza so lahko znaki sončne kapi. V takšni situaciji se takoj umaknite iz neposredne sončne svetlobe in ohladite glavo z mokro brisačo. K znižanju telesne temperature pomaga tudi hladen tuš. Ključnega pomena je, da telesu zagotovite več tekočine, in če niste prepričani, kaj storiti, poiščite pomoč zdravnika.


Utrip in toplota


V vročem poletju je lahko hitrost pihanja nekoliko višja kot pri nižjih temperaturah. Razlog je v tem, da mora vaše srce delati močneje, saj vaše telo poskuša uravnavati svojo temperaturo. Ko se znojite, se kri zgosti in volumen krvi se zmanjša. To vodi do pojava pospešenega pulza. Rešitev: Ohlajanje telesa in uživanje čim več tekočine. Če je vaš srčni utrip že hitrejši od običajnega, se ne smete ukvarjati z visoko intenzivno vadbo.


Nasveti za poletje


Športniki začnejo s treningi zgodaj zjutraj, da se izognejo največji vročini.

Jutranji hladen tuš zniža telesno temperaturo in pomaga, da vam ni vsaj malo prevroče.

Hlajenje med vožnjo je koristno, da se izognete pregretju (npr. vodo polijte po vratu in jo dajte čez glavo).

Če se okoli poldneva ne morete izogniti kolesarjenju, naredite več odmorov v senci ali pijte več elektrolitskih pijač.

Izogibajte se težki hrani in prenajedanju, ko je prevroče, da zmanjšate obremenitev telesa.

Starejši in slabo telesno pripravljeni ljudje pogosto težko prenašajo vročino. Če kolesarite v skupini, poglejte, kdo je najšibkejši v skupini in prilagodite svojo hitrost vožnje tako, da bo počasnejša.

Prijeten vetrič vas ne zaščiti pred izgubo mineralov s potenjem - pijte, pijte, pijte!