Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Koliko vode bi morali piti pred, med in po treningu?



Pred treningom bi moral vsak popiti približno 250ml, po treningu pa je treba v polurnih intervalih popiti približno 450ml vode. Kar se tiče samega treninga, je odločitev posameznika, saj nima vsak različen režim in trajanje treninga, zato strokovnjaki priporočajo pitje 400ml vode vsako uro.


Tako bo telo ostalo dobro hidrirano. Če se ukvarjate z napornimi in zamudnimi vadbami, potem morate piti vodo obogateno z elektroliti, ki bo telesu še dodatno pomagala, da si opomore.



Izguba tekočine med treningom



Potenje je največji vzrok izgube tekočine. Voda se izgublja tudi z izhlapevanjem skozi izdihani zrak, ki je nasičen z vodno paro in skozi kožo. Povečano potenje zelo hitro privede do dehidracije in posledično do povečanja koncentracije zunajcelične tekočine in hkratnega sušenja celic.


Voda igra enako pomembno vlogo pri fizičnih naporih in pri hlajenju. Da bi se izognili pregrevanju telesa, je treba za učinkovitejše hlajenje telesa vnesti čim več hladne vode, vendar ne preveč hladne.



Kdaj se pije?



Tekočina se pije pred, med in po treningu. Tekočino je treba vnašati nenehno. Če pred vadbo ni zagotovljena zadostna hidratacija telesa, pomanjkljivosti ni več mogoče nadomestiti z zaužitjem tekočine med vadbo. Z drugimi besedami, vadbe ne bi smeli začeti s primanjkljajem vode.


Pomanjkanje vode je treba nadomestiti s stalnim zaužitjem manjših količin tekočine med treningom. Priporočljivo je, da vsakih 15 minut pijete 100 ml čiste hladne vode, ohlajene na približno 10 ° C. Vnosa tekočine po treningu ne smete prekiniti.



Koliko tekočine je treba zaužiti?



Manjkajoče količine vode ne bi smeli vnašati naenkrat, ampak postopoma v majhnih obrokih, počasi srkamo. Nenadni veliki požirki vnesejo v želodec veliko zraka, kar lahko ustvari občutek nelagodja ali celo krča. Zato gazirane tekočine nikakor ne priporočamo.



Kaj piti?



Voda, ohlajena na približno 10 ° C, se v črevesju absorbira veliko hitreje kot voda pri sobni temperaturi. Hladi tudi kri. preprečuje pregrevanje telesa. Skoraj vse, kar dodamo vodi, upočasni njeno absorpcijo.


Po velikih naporih je treba med hojo piti vodo. Ko se mišice nenadoma sprostijo, imajo pogosto krče in poškodbe, ker utrujene mišice v mirovanju ne dobijo dovolj krvi, da bi izločile nakopičene odpadne snovi.


Pred začetkom vadbe in med aktivnostjo je potrebno izvajati rehidracijo telesa - hidratacijo, da se izognemo dehidraciji.