Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

Kot smo morda opazili v fitnes centrih, tekalna steza zagotovo spada med najbolj priljubljene rekvizite, ko gre za kardio trening. V telovadnici vidimo ljudi, ki preživijo ure na tekalni stezi in lahko vidimo tudi vadbe, ki delajo kardio trening samo pol ure. Obstajajo različne razprave o tem, ali je bolje teči ali hoditi po klancu. Zaradi tega ste se verjetno znašli v dilemi in se spraševali, katera od teh dveh skupin ljudi dejansko počne pravilno.


Trening na tekalni stezi je vsekakor odlična izbira, če je vaš cilj, da izgori čim več kalorij. Brez dvoma boste lahko porabili trimestno število kalorij, ne glede na to, ali se boste odločili hitro teči ali hoditi z nagibom ali brez njega. Ker so začetniki tisti, ki najpogosteje izberejo kardio vadbe, vsekakor priporočamo nizko intenzivnost podaljšanega trajanja. Ljudem, ki imajo večji odstotek maščobe in so v slabi fizični kondiciji, priporočamo, da začnejo 1-2 krat na teden po 20-40 minut hoje ali hoje nekoliko hitreje. Hoditi bi morali s hitrostjo, ko impulz doseže 60% vašega največjega pulza. To je območje kurjenja maščob in tam kurite kalorije, kar je najpomembneje, shujšate.


Trening srednje intenzivnosti v obliki hitrejše hoje, nagnjene hoje in lahkega teka, bo primeren za začetnike, ki imajo določeno stopnjo kondicije in naj trajajo 30 minut, 2-3 krat na teden. Hkrati boste skurili kalorije in povečali kapaciteto svojega kardio-dihalnega sistema. Kadar gre za pridobivanje in povečanje dobre forme, ob predpostavki, da ste v najboljši fizični formi, predlagamo, da tečete hitreje in tečete 20-30 minut s predgretjem in hlajenjem.


Omenimo še eno pomembno stvar pri določanju intenzivnosti kardio treninga, to je pulz. Niska aktivnost pomeni 55-65% največjega srčnega utripa, srednja intenzivnost 65-75% največjega srčnega utripa, višja stopnja 75-85%. Visoka intenzivnost vadbe pomeni 85-95% največjega srčnega utripa.


Najboljši čas za to vadbo je zjutraj, saj bo to vaše telo spodbudilo, da bo čez dan hitro porabilo kalorije. Bodite pozorni na intenzivnost tega treninga, saj je za jutranji trening pomembno, da je nizke intenzivnosti. Pred jutranjo kardio vadbo pojejte manjši, zdrav in visokokalorični beljakovinski obrok, če želite imeti moč, da zdržite celotno vadbo. To je še posebej pomembno za tiste, ki želijo poleg odstranjevanja maščob ohraniti mišični volumen. Drugo priporočilo za jutranjo vadbo je, da ne bi smelo trajati več kot eno uro, da preprečimo razbolenje mišic.


Poleg vseh zgoraj omenjenih prednosti je ta trening dober tudi zato, ker krepi srce in pljuča ter zmanjšuje srčni utrip, ko ste v mirovanju. Povečajo pretok krvi v možgane, kar spodbuja boljšo koncentracijo in prispeva tudi k zmanjšanju stresa ter krepitvi imunskega sistema.