Z uporabo piškotkov xplorerlife.si zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem pregleda internetne strani xplorerlife se strinjate z uporabo piškotkov. Za nadaljnji pregleda in uporabo internetne strani xplorerlife kliknite na gumb "Razumem"
Razumem

V predhodnem blogu smo se precej pozabavali z mehaniko torej pojasnjevanjem, kako deluje, čemu služi Xplorer AR konzola, no dovolj teorije sledi praksa. Da bi čim bolj opisali Xplorer AR konzolo, sta ga naša blogerja Antonija in Martin odnesla domovi in jo dobro preizkusila, tukaj so njune izkušnje.


Antonija:

Xplorer Crossfire AR konzola je prišla. Odvijanje konzole in instalacija aplikacije so minile brez težav. Sledil je preizkus Super AR igrice, ki je izključno samo za enega igralca. Igrica ima 20 modulov, v prvih 12 modulov sem lahko izbrala ali se bom bojevala z dinozavri, zombiji v arheoloških ruševinah, ali v vojno s tanki, avioni, peš ali v vesolju, izbor je velik. Pri ostalih 8 modulih se bitke dogajajo v moji dnevni sobi. Vsak modul ima 8 stopenj, ki so v začetku enostavne, kasneje pa postanejo vse težje in zahtevajo določene veščine ter sposobnosti taktičnega igranja igric.

Za začetek sem se odločila za ero dinozavrov ter borbo z njimi. Po izboru modula sledi kratka zgodbica o tem, kaj je misija, kdo je sovražnik, in zakaj ga je potrebno odstraniti. Od orožja se v začetku nudi samo enostavna puška, kasneje pa se dobi razno drugo orožje npr. avtomatska puška ali minomet. Kosem začela z igro sem sedela na stolu, toda igrica je postala tako dinamična, da sam čez nekaj minut tekala po stanovanj, da bilo je nekaj čudnih pogledov, toda toliko sem se vživela v borbi proti dinozavrom, da mi je bilo vseeno. Jaz, ki sem nazadnje igrala igrice pred več kot 10 leti sem se tako vživela v igro z AR konzolo, da sem v enem mahu predelala vseh 8 stopenj. Nekaj nemogočega, kako je to zanimivo.

Morala sem preizkusiti tudi druge AR igrice. Kateri modul izbrati? Čeprav imam malo fobije na pajke sem se odločila za preizkus te igrice. Zgodbica govori, da to niso navadni pajki temveč veliki mutanti, pojavi se malo panike toda notranji glas pravi daj jih, daj jih! Dinozavri so bili veliki in bilo jih je največ tri hkrati, zato sem tukaj pričakovala nekaj podobnega, no presenečena sem bila. Več deset pajkov je na enkrat zakorakalo iz moje kuhinje proti meni. Streljala sem iz puške toda pajkov je bilo vse več in več. Na zaslonu telefona sem hitro spremenila puško v strojnico v zameno za zlatnike in takrat je zadeva postala znosnejša. Na prvem nivoju sem potolkla nekaj sto pajkov, ni slabo!

Pričakovala sem, da bom konzolo proučila v 20 minutah potem pa jo pustila nekje na polici ter se vrnila k nedeljskemu lenarjenju. Toda ARkonzola me je enostavno prevzela. Tako je zabavna, da sem igrala še naslednjih 5 ur. Ubijala sem zombije, tekala po stanovanju, razburjeno kričala ob vsakem prehodu na novi nivo. Načeloma sem skeptik, ko je govora o igricah toda Xplorer Crossfire AR konzola mi je spremenila mišljenje. Od navadnih igric je ta veliko boljša, primerjala bi lahko z razliko med 2d in 3d filmi. Enostavno obstaja ena nova dimenzija, ki nudi tako boljši občutek realnosti in užitka ob igricah.


Martin:

Super AR aplikacija nudi 20 iger, prvih 12 se odvijajo v grafičnem okolju same igrice, ostalih 8 pa v vašem okolju. Vse igrice so strelsko naravnane in imajo 8 nivojev. V začetku so ti nivoji zelo enostavni, kasneje pa vse bolj zahtevni, da zahtevajo hitrost in veščino. Na prvem nivoju boste imeli eno orožje, kasneje pa se bodo odklenili tudi topovi, strojnice, laserske puške,…

Nekatere od iger so: bitka s tanki preživetje napadov zombijev, bobre z dinozavri, bitka z vesoljskimi ladjami, bitka z roboti,…

Prvo igro, ki sem jo želel preizkusiti je bila Naval Warfare, ker so me pritegnila letala. Igra se odvija nas oceanom, cilj pa je uničiti nasprotnikova letala, preden oni uničijo vaša. Letala letijo z vseh strani in vas streljajo z mitraljezom ter mečejo bombe. Glede na to, da je igra zelo dinamična in da nasprotniki prihajajo z vseh strani, sel letel povsod in zares sem se vživel v scenarij. Na zadnjem nivoju moram premagati glavnega, velikega in zastrašujočega bombarderja. Po 8 nivojih je preteklo kar nekaj časa toda zabavi ni bilo kraja, odločil sem igrati še naprej druge igrice, dokler ni zmanjkalo baterije na mobilcu. Potem sem nestrpno čakal, da se telefon napolni in da nadaljujem z novimi igricami.

Po napolnitvi baterije sem se odločil kar za nekaj AR igric. Omenim naj igrico AR Sky Craft. Naenkrat mi je bila dnevna soba polna asteroidov med katerimi letijo vesoljska letala in streljajo tudi mene. Imam energecko puško s katero jih moram uničiti. V naslednjih nivojih pridejo tudi velika plovila kot pri X-wing iz Star Wars, ki imajo veliko močnejša orožja. Najbolj me je navdušil navidezni izgled resnične plovbe asteroidov po moji dnevni sobi, kot v vesolju.

Za konec še nekaj besed o Super AR Killer aplikaciji. Postavlja se enako kot Super AR, samo da omogoča, da več igralcev skupaj igra v moštvih. Da lahko igra več igralcev hkrati, morajo biti povezani na isto Wi-Fi omrežje. Če se igra odvija doma, se naj vsi povežejo z hišnim Wi-Fi, če pa se odvija zunaj, kako pa potem? Zelo enostavno, eden bo svoj mobitel pretvoril v Wi-Fi pristopno točko in tako omogočil pristop še ostali. Ko se vsi igralci povežejo, enostavno povežite mobilce s svojimi konzolami in zaženite aplikacijo. Po izboru igre je potrebo kreirati „room“ da se lahko ostali pridružijo. Ko se vsi pridružijo se zabava lahko začne. Ni boljše zabave od igre s prijatelji, zamislite si, kako skupaj streljate na letala, ki letijo po dnevni sobi ali kako streljate eden na drugega, ko igrate paintball ali laser tag.


Prvič sem preizkusil čar AR tehnologije in lahko pritrdim, da sem navdušen. Preostali del dneva sem preigraval AR igre in bil začuden, da drobna igračka kot AR konzola lahko nudi popolno drugačno dimenzijo igric. Za razliko od navadne konzole in računalnika lahko s AR aplikacijami izkusit izzive v realnem svetu in hkrati se gibati in razvijati nove veščine.


Avtori: Antonija Jerbić, Martin Matešić